Skocz do zawartości

Czy komornik może zająć całość świadczenia?

mirka

Polecane posty

Witam. Mam komornika. Potrąca mi z renty i z rachunku bankowego, na który wpływa reszta renty. Dziś bank przekazał komornikowi całość mojego świadczenia. Czy miał do tego prawo?
Zgłosiłam do komornika, ale powiedział, że nie ma wpływu na bank. Nie widzą z jakiego tytułu pochodzą środki. Bank twierdzi, że dobrze potrącił. Czy jest jakaś szansa, że komornik zwróci mi część środków skoro pochodzą z tytułu świadczenia ZUS?

Rozumiem już, że kwota wolna została przekroczona, choć córki często mi pomagają i nigdy nie było takiej sytuacji, że świadczenie zabrano w całości (1215zl po potrąceniu) Komornik mówi, że po zaksięgowaniu u nich świadczenie wróci na konto, popłakałam się, tylko teraz mam obawę czy bank ponownie nie przekaże tych pieniędzy komornikowi skoro ta kwota wolna przekroczona. Spotkał się ktoś z taką sytuacją?

19 godzin temu, mirka napisał:

Witam. Mam komornika. Potrąca mi z renty i z rachunku bankowego, na który wpływa reszta renty. Dziś bank przekazał komornikowi całość mojego świadczenia. Czy miał do tego prawo?
Zgłosiłam do komornika, ale powiedział, że nie ma wpływu na bank. Nie widzą z jakiego tytułu pochodzą środki. Bank twierdzi, że dobrze potrącił. Czy jest jakaś szansa, że komornik zwróci mi część środków skoro pochodzą z tytułu świadczenia ZUS?

Dzień dobry. Czy przed tym jak pojawił się komornik otrzymała Pani jakiekolwiek pisma z sądu w tej sprawie? Np. nakaz zapłaty? To istotne, ponieważ brak prawidłowego doręczenia daje podstawy nie tylko do umorzenia egzekucji, ale też odzyskania wszystkich zabranych pieniędzy przez komornika. Zajmujemy się takimi sprawami zawodowo. Zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/

Dnia 14.12.2023 o 15:54, mirka napisał:

Rozumiem już, że kwota wolna została przekroczona, choć córki często mi pomagają i nigdy nie było takiej sytuacji, że świadczenie zabrano w całości (1215zl po potrąceniu) Komornik mówi, że po zaksięgowaniu u nich świadczenie wróci na konto, popłakałam się, tylko teraz mam obawę czy bank ponownie nie przekaże tych pieniędzy komornikowi skoro ta kwota wolna przekroczona. Spotkał się ktoś z taką sytuacją?

ogólnie rzecz ujmując, należy pilnować aby wszystkie wpływy nie przekraczały kwoty wolnej w rachunku, i w tedy będzie mniej zamieszania i z bankiem i z komornikiem,

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...