Skocz do zawartości

Sprzeciw do sądu rejonowego a egzekucja komornicza

Polecane posty

Witam, komornik rozpoczął postępowanie egzekucyjne, więc złożyłem sprzeciw do sadu rejonowego w pażdzierniku 2023r. Do tej pory ww. sprzeciw nie został jeszcze rozpatrzony, a teraz komornik przypomniał sobie o prowadzonej egzekucji i zaczął wzywać mnie do dokonania zapłaty. I teraz pytanie, czy jest w chwili obecnej szansa na zatrzymanie egzekucji do momentu rozpatrzenia sprzeciwu ? W momencie składania sprzeciwu nie zgłosiłem wniosku o zatrzymanie egzekucji. 

21 godzin temu, bezwykluczen napisał:

Witam, komornik rozpoczął postępowanie egzekucyjne, więc złożyłem sprzeciw do sadu rejonowego w pażdzierniku 2023r. Do tej pory ww. sprzeciw nie został jeszcze rozpatrzony, a teraz komornik przypomniał sobie o prowadzonej egzekucji i zaczął wzywać mnie do dokonania zapłaty. I teraz pytanie, czy jest w chwili obecnej szansa na zatrzymanie egzekucji do momentu rozpatrzenia sprzeciwu ? W momencie składania sprzeciwu nie zgłosiłem wniosku o zatrzymanie egzekucji. 

Dzień dobry. Czy zanim pojawił się komornik otrzymał Pan nakaz zapłaty z sądu? Wiele wskazuje na to, że podejmowane przez Pana działania są wadliwe już w zakresie formalnym.

Sprzeciw złożony do Sądu Rejonowego. Nie jest to sąd w moim mieście, tylko Sąd Warszawa Mokotów. Korespondencja była od początku do Warszawy, gdzie mieszkałem przez chwile jakieś 10 lat temu. O sprawie dowiedzałem się w momencie, gdy została rozpoczęta egzekucja komornicza (październik 2023) na podstawie tytułu wykonawczego z 2014 roku. 

45 minut temu, bezwykluczen napisał:

Sprzeciw złożony do Sądu Rejonowego. Nie jest to sąd w moim mieście, tylko Sąd Warszawa Mokotów. Korespondencja była od początku do Warszawy, gdzie mieszkałem przez chwile jakieś 10 lat temu. O sprawie dowiedzałem się w momencie, gdy została rozpoczęta egzekucja komornicza (październik 2023) na podstawie tytułu wykonawczego z 2014 roku. 

ale nie od[powiedziano na pytanie: 

Dnia 4.03.2024 o 14:58, robson21 napisał:

sprzeciw złożono ze względu na zły adres do doręczeń?

Dnia 10.03.2024 o 17:42, bezwykluczen napisał:

W sprawie być może zachodzi podstawa do uchylenia tytułu wykonawczego. Zapraszamy do kontaktu. Wstępna analiza prawna sprawy jest bezpłatna i do niczego nie zobowiązuje. Nasze pełne dane kontaktowe dostępne są tutaj: https://www.eurolege.pl/kontakt/

tak, nigdy wcześniej nie otrzymałem korespondecji, ww. korespondencja została wysłana na niewłaściwy adres. Myślałem że sam sprzeciw zatrzymuje egzekucję, ale wyłacznie potrzebna jest jakaś dodatkowa klauzula.

czy dołączono do sprzeciwu dowody potwierdzające nieprawidłowy adres podczas próby doręczenia przesyłki sądowej?, oraz czy we wnioskach wnoszono o zakończenie ewentualnie o zawieszenie egzekucji komorniczej? 

18 godzin temu, bezwykluczen napisał:

tak, nigdy wcześniej nie otrzymałem korespondecji, ww. korespondencja została wysłana na niewłaściwy adres. Myślałem że sam sprzeciw zatrzymuje egzekucję, ale wyłacznie potrzebna jest jakaś dodatkowa klauzula.

Dzień dobry. Zajmujemy się pomocą w tego rodzaju sprawach zawodowo. Mamy na swoim koncie setki wygranych spraw. Zapraszamy do kontaktu. Wstępna analiza prawna sprawy jest bezpłatna i do niczego nie zobowiązuje. Nasze pełne dane kontaktowe dostępne są tutaj: https://www.eurolege.pl/kontakt/

Tak, zostały dołaczone dowody potwierdzające nieprawidłowy adres podczas próby doręczenia przesyłki sądowej. We wniosku nie został wskazany wprost wniosek o zawieszenie egzekucji komorniczej, lecz tylko została wniesiona prośba o umorzenie postępowania sądowego. 

1 godzinę temu, bezwykluczen napisał:

Tak, zostały dołaczone dowody potwierdzające nieprawidłowy adres podczas próby doręczenia przesyłki sądowej. We wniosku nie został wskazany wprost wniosek o zawieszenie egzekucji komorniczej, lecz tylko została wniesiona prośba o umorzenie postępowania sądowego. 

a dzwoniono do sądu lub byłeś w sądzie w biurze obsługi interesantów i pytano się, co się dzieje ze sprawą?, znasz sygnaturę akt sprawy jesteś stroną w sprawie to Ci powiedzą, co się działo ze sprawą po wniesieniu sprzeciwu,  

2 godziny temu, bezwykluczen napisał:

dzwonię raz w miesiącu i cały czas jest informacja że sprawa utknęła gdzieś u referendarza, czeka na rozpatrzenie, każą czekać, mimo że sprzeciw żłożyłem w październiku 2023.

no to sądu nie pogonisz,

6 godzin temu, bezwykluczen napisał:

pytanie czy jest jeszcze szansa zamrozić egzekucję, bo komornik w koncu znalazł moje konto bankowe i je zajął. 

dopóki istnieje w obiegu prawomocny nakaz zapłaty z klauzulą wykonalności, to komornika nie zatrzymasz.

Dnia 27.03.2024 o 11:03, bezwykluczen napisał:

wiem, pytanie czy jest jeszcze szansa zamrozić egzekucję, bo komornik w koncu znalazł moje konto bankowe i je zajął. 

Tak, jest szansa na zatrzymanie egzekucji, ale należy podjąć działania zmierzające co najmniej do uchylenia klauzuli wykonalności, a najlepiej całego tytułu wykonawczego. Zajmujemy się tym zawodowo. Zapraszamy do kontaktu. Wstępna analiza sprawy jest w całości bezpłatna i do niczego nie zobowiązuje: https://www.eurolege.pl/kontakt/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...