hakan Napisano 20 Maj Share Napisano 20 Maj Witam, posiadam niealimentacyjne zadłużenie. Zarabiam najniższa krajowa, komornik co miesiąc zabiera mi co może i zostawia kwotę wolna od potrąceń ( 3180 zł). Z dniem 1 września stanę się osobą bezrobotna ( likwidacja mojego miejsca pracy z winy pracodawcy, porozumienie podpisane ) i we wrześniu wraz z pensja podstawowa za sierpień otrzymać mam 3 miesięczna odprawę oraz 1 dodatkową pensje wynikająca z warunków wypowiedzenia. Moje pytanie brzmi ile komornik moze mi zabrać z tej całej kwoty. Zostawi mi tylko 3180zl, zabierze 50 % bo szczerze mówiąc już sam nie wiem. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano 21 Maj Share Napisano 21 Maj 15 godzin temu, hakan napisał: Witam, posiadam niealimentacyjne zadłużenie. Zarabiam najniższa krajowa, komornik co miesiąc zabiera mi co może i zostawia kwotę wolna od potrąceń ( 3180 zł). Z dniem 1 września stanę się osobą bezrobotna ( likwidacja mojego miejsca pracy z winy pracodawcy, porozumienie podpisane ) i we wrześniu wraz z pensja podstawowa za sierpień otrzymać mam 3 miesięczna odprawę oraz 1 dodatkową pensje wynikająca z warunków wypowiedzenia. Moje pytanie brzmi ile komornik moze mi zabrać z tej całej kwoty. Zostawi mi tylko 3180zl, zabierze 50 % bo szczerze mówiąc już sam nie wiem. Dzień dobry. Pierwsze, najważniejsze pytanie: czy zanim pojawił się komornik otrzymywał Pan/Pani jakiekolwiek pisma z sądu w tej sprawie, np. nakaz zapłaty, pozew etc? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakan Napisano 21 Maj Autor Share Napisano 21 Maj Tak Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano 23 Maj Share Napisano 23 Maj Dnia 21.05.2024 o 12:26, hakan napisał: Tak Sąd Najwyższy – Izba Administracyjna, Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w wyroku z 14 listopada 1996 roku, I PKN 3/96, wynagrodzenie za pracę i odprawa z tytułu zwolnień grupowych mają charakter pieniężny i są świadczeniami ze stosunku pracy. Wynagrodzenie za pracę zapewnia pracownikowi środki na utrzymanie i zaspokajanie innych potrzeb. Z reguły analogiczne są funkcje odprawy, co jest widoczne zwłaszcza w przypadku pracownika niemogącego znaleźć nowego zatrudnienia. Odprawa podlega takim samym zasadom egzekucji jak wynagrodzenie za pracę. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakan Napisano 23 Maj Autor Share Napisano 23 Maj 8 godzin temu, EUROLEGE Kancelaria napisał: Sąd Najwyższy – Izba Administracyjna, Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w wyroku z 14 listopada 1996 roku, I PKN 3/96, wynagrodzenie za pracę i odprawa z tytułu zwolnień grupowych mają charakter pieniężny i są świadczeniami ze stosunku pracy. Wynagrodzenie za pracę zapewnia pracownikowi środki na utrzymanie i zaspokajanie innych potrzeb. Z reguły analogiczne są funkcje odprawy, co jest widoczne zwłaszcza w przypadku pracownika niemogącego znaleźć nowego zatrudnienia. Odprawa podlega takim samym zasadom egzekucji jak wynagrodzenie za pracę. Czyli 50% zabierze, bo chyba tyle moze maksymalnie Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się