qqonsk Napisano 16 Czerwiec Share Napisano 16 Czerwiec Witam. Sprawa dotyczy mojej siostry, która dostała wezwanie na Policję jak się okazało z powodu zawiadomienia od najprawdopodobniej rozżalonego i wyproszonego z terenu posesji windykatora z Profi Credit. Nieoczekiwanie postawiono jej zarzut wyłudzenia pożyczki, dodatkowo skierowano ją na badania psychiatryczne. Jak większość pożyczających wpadła w kłopoty, hospitalizacja, zaległości itp. w końcu stan natychmiastowej wymagalności i wypowiedziana umowa. Potem pozew w trybie nakazowym, wniesiony sprzeciw, wyrok zapłaty zmniejszony o kwoty ubezpieczeń i lichwiarskich odsetek, potem jeszcze oddalona przez sąd apelacja i zasądzone od Profi Credit koszty sądowe na rzecz siostry. Pomijam już wątek potraktowania siostry jak rasowego przestępcy podczas niby to przesłuchania na Policji, bo i tak będzie wniesiona skarga na działanie prowadzącego sprawę zawiadomienia. Moje pytanie jest takie: dlaczego pomimo prawomocnych wyroków pracownicy windykacji Profi Credit nadal odwiedzają...klientów( dłużnikiem się jest tylko w postepowaniu komorniczym) ? Przecież mają wystarczające narzędzie do wyegzekwowania wierzytelności, czyli prawomocny wyrok na który można uruchomić postepowanie komornicze. Czyżby próbowali nakłonić do ugody, żeby klient zapłacił koszty sądowe w zamian za odstąpienie od działań komorniczych? Czy to nie jest jakaś próba wyłudzenia przez windykatora kwot , które prawomocnym wyrokiem zostały umorzone przez Sąd? Jakieś dwa tygodnie temu odwiedził nas pracownik Profi Credit, chciał rozmawiać z siostrą, ale ze względu na jej stan choroby( jestem jej opiekunem, bez ubezwłasnowolnienia)nie pozwoliłem mu na rozmowę, ale zadałem mu właśnie pytanie po co przyjechał skoro sprawa w Sądzie została zakończona. Chwilę się zmieszał i nagle zaczął grozić zawiadomieniem do Prokuratury, dałem mu pół minuty na opuszczenie terenu prywatnej posesji. Jak widać na własną rękę postanowił się odwdzięczyć składając zawiadomienie o wyłudzenie. Przestępstwa wyłudzenia oczywiście absolutnie nie było, gdyż siostra podpisując umowę przedłożyła wymagane dokumenty wygenerowane z zus i banku więc nie ma mowy o fałszywych dokumentach, a jak wspomniałem po wypowiedzeniu umowy toczył się w Sądzie proces o zapłatę. Moje kolejne pytanie: Czy zawiadomienie, które złożyło Profi Credit przeciwko mojej siostrze można traktować jako fałszywe? Czy doszło tutaj do działań niezgodnych z prawem? Czy niespłacona pożyczka lub niespłacony kredyt jest ogólnie jakimś przestępstwem? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano 18 Czerwiec Share Napisano 18 Czerwiec Dnia 16.06.2024 o 05:13, qqonsk napisał: Witam. Sprawa dotyczy mojej siostry, która dostała wezwanie na Policję jak się okazało z powodu zawiadomienia od najprawdopodobniej rozżalonego i wyproszonego z terenu posesji windykatora z Profi Credit. Nieoczekiwanie postawiono jej zarzut wyłudzenia pożyczki, dodatkowo skierowano ją na badania psychiatryczne. Jak większość pożyczających wpadła w kłopoty, hospitalizacja, zaległości itp. w końcu stan natychmiastowej wymagalności i wypowiedziana umowa. Potem pozew w trybie nakazowym, wniesiony sprzeciw, wyrok zapłaty zmniejszony o kwoty ubezpieczeń i lichwiarskich odsetek, potem jeszcze oddalona przez sąd apelacja i zasądzone od Profi Credit koszty sądowe na rzecz siostry. Pomijam już wątek potraktowania siostry jak rasowego przestępcy podczas niby to przesłuchania na Policji, bo i tak będzie wniesiona skarga na działanie prowadzącego sprawę zawiadomienia. Moje pytanie jest takie: dlaczego pomimo prawomocnych wyroków pracownicy windykacji Profi Credit nadal odwiedzają...klientów( dłużnikiem się jest tylko w postepowaniu komorniczym) ? Przecież mają wystarczające narzędzie do wyegzekwowania wierzytelności, czyli prawomocny wyrok na który można uruchomić postepowanie komornicze. Czyżby próbowali nakłonić do ugody, żeby klient zapłacił koszty sądowe w zamian za odstąpienie od działań komorniczych? Czy to nie jest jakaś próba wyłudzenia przez windykatora kwot , które prawomocnym wyrokiem zostały umorzone przez Sąd? Jakieś dwa tygodnie temu odwiedził nas pracownik Profi Credit, chciał rozmawiać z siostrą, ale ze względu na jej stan choroby( jestem jej opiekunem, bez ubezwłasnowolnienia)nie pozwoliłem mu na rozmowę, ale zadałem mu właśnie pytanie po co przyjechał skoro sprawa w Sądzie została zakończona. Chwilę się zmieszał i nagle zaczął grozić zawiadomieniem do Prokuratury, dałem mu pół minuty na opuszczenie terenu prywatnej posesji. Jak widać na własną rękę postanowił się odwdzięczyć składając zawiadomienie o wyłudzenie. Przestępstwa wyłudzenia oczywiście absolutnie nie było, gdyż siostra podpisując umowę przedłożyła wymagane dokumenty wygenerowane z zus i banku więc nie ma mowy o fałszywych dokumentach, a jak wspomniałem po wypowiedzeniu umowy toczył się w Sądzie proces o zapłatę. Moje kolejne pytanie: Czy zawiadomienie, które złożyło Profi Credit przeciwko mojej siostrze można traktować jako fałszywe? Czy doszło tutaj do działań niezgodnych z prawem? Czy niespłacona pożyczka lub niespłacony kredyt jest ogólnie jakimś przestępstwem? Dzień dobry. Jeśli siostra ma orzeczenie o całkowitym albo częściowym ubezwłasnowolnieniu to sprawa powinna być rozwiązana już na etapie postępowania sądowego. Jeśli chciałaby Pani uzyskać pomoc prosimy o przesłanie nam opisu sprawy wraz z numerem telefonu do kontaktu na naszego maila: kontakt@eurolege.pl Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się