Skocz do zawartości

licytacja nieruchomości - błąd w postanowieniu o przybiciu

Ola11111

Polecane posty

Szanowni Państwo 12 marca doszlo do licytacji mojej nieruchomości pomimo iż operat szacunkowy przedstawiał dom w stanie surowym otwartym a w momencie licytacji nie tylko był już w stanie surowym zamkniętym ale zostały wprowadzone w projekcie istotne zmiany, których operat nie uwzględnia i nabywca nie ma o nich pojęcia. nabywca domu nie oglądał, nie był nawet w pobliżu co wiem ponieważ posiadamy monitoring który się nagrywa. pierwsze pytanie, czy zakup domu nie płacąc za takie jego elementy jak okna (54 tys), rolety zewnętrzne (22 tys) i instalacje hydrauliczne i elektryka (40 tys) nie stanowi przywłaszczenia zgodnie z kk? 

i najważniejsze. w postanowieniu o przybiciu a także w protokole licytacji sąd i komornik powołują się na fakt, iż wierzycieli jest 3. natomiast wierzycieli jest 2. wierzyciel, którego wymieniają w pierwszej kolejności jako wnioskodawcę nie bierze udziału w egzekucji z nieruchomości ponieważ jego sprawa została umorzona prawomocnie w 2021 r. czy jest to podstawa do uchylenia postanowienia o przybiciu? Czy sąd moze się wykpić że to "omyłka pisarska"? wydaje mi się, że omyłką można nazwać sytuacje kiedy się napisze "żaba" przez "rz" a nie w tak poważnych dokumentach. Przecież ustalenie kręgu wierzycieli to podstawa kiedy się odbiera komuś wszystko co ma. 

Proszę o poradę :(

Dnia 21.06.2024 o 09:02, Ola11111 napisał:

Szanowni Państwo 12 marca doszlo do licytacji mojej nieruchomości pomimo iż operat szacunkowy przedstawiał dom w stanie surowym otwartym a w momencie licytacji nie tylko był już w stanie surowym zamkniętym ale zostały wprowadzone w projekcie istotne zmiany, których operat nie uwzględnia i nabywca nie ma o nich pojęcia. nabywca domu nie oglądał, nie był nawet w pobliżu co wiem ponieważ posiadamy monitoring który się nagrywa. pierwsze pytanie, czy zakup domu nie płacąc za takie jego elementy jak okna (54 tys), rolety zewnętrzne (22 tys) i instalacje hydrauliczne i elektryka (40 tys) nie stanowi przywłaszczenia zgodnie z kk? 

i najważniejsze. w postanowieniu o przybiciu a także w protokole licytacji sąd i komornik powołują się na fakt, iż wierzycieli jest 3. natomiast wierzycieli jest 2. wierzyciel, którego wymieniają w pierwszej kolejności jako wnioskodawcę nie bierze udziału w egzekucji z nieruchomości ponieważ jego sprawa została umorzona prawomocnie w 2021 r. czy jest to podstawa do uchylenia postanowienia o przybiciu? Czy sąd moze się wykpić że to "omyłka pisarska"? wydaje mi się, że omyłką można nazwać sytuacje kiedy się napisze "żaba" przez "rz" a nie w tak poważnych dokumentach. Przecież ustalenie kręgu wierzycieli to podstawa kiedy się odbiera komuś wszystko co ma. 

Proszę o poradę 😞

Czy postanowienie o przybiciu jest już prawomocne? Czy zostało wydane postanowienie o przysądzeniu własności i czy jest ono już prawomocne czy też nie?

• 2 months later...

opisując sprawę w  skrocie na dzień dzisiejszy wygląda tak, że zażalałam postanowienie o przybiciu. zostałam wezwana do uzupełnienia braków formalnych w postaci 3 odpisów dla 3 wierzycieli. nie uzupełniłam braków ponieważ nadal powołuję się na fakt, że wierzycieli nie jest 3. zażalenie zostało odrzucone więc zażalilłam odrzucenie zażalenia opisując sytuację z wierzycielami i powołując się na fakt, że sąd wzywa mnie nadal błędnie do uzupełnienia braków.  nie widzę powodu żeby osoba nie biorąca udziału w postępowaniu dostała moją korespondencję z Sądem. Sąd odrzucił zażalenie z powodu nie uzupełnienia braków. zostałam w ten sposób pozbawiona możliwosci obrony na etapie przed uprawomocnieniem przybicia, które jest juz prawomocne w ten sposób. postanowienia o przysądzeniu własnosci jeszcze nie ma. ale komornik juz złożył o to wniosek. 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...