Skocz do zawartości

Długi w ZUS a założenie Spółki Z. O. O

Jacek

Polecane posty

Witam Serdecznie. 

Otóż sprawa wygląda tak że mam na swoim koncie dlugi w Zusie z przed 10 lat. Niestety odsetki się naliczały a ja się tym nie zajmowałem. Chcę Rozpocząć swoją działalność w formie spółki z. o.o. Z tego co czytałem komornik nie może pobierać pieniędzy za prywatne zadłużenia dłużnika bo spolka jest odzielną osobą prawną. 

1. Czy ten dług jest do przedawnienia ze względu na odstęp ponad 10lat?

2. Jeżeli nie przedawniło się z jakiegoś powodu czy rzeczywiście komornik niema dostępu do finansów spółki? 

3. Czy ewentualny plan ratalny zus może rozlozyc np 5-8-10lat?

Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź. 

18 godzin temu, Jacek napisał:

Witam Serdecznie. 

Otóż sprawa wygląda tak że mam na swoim koncie dlugi w Zusie z przed 10 lat. Niestety odsetki się naliczały a ja się tym nie zajmowałem. Chcę Rozpocząć swoją działalność w formie spółki z. o.o. Z tego co czytałem komornik nie może pobierać pieniędzy za prywatne zadłużenia dłużnika bo spolka jest odzielną osobą prawną. 

1. Czy ten dług jest do przedawnienia ze względu na odstęp ponad 10lat?

2. Jeżeli nie przedawniło się z jakiegoś powodu czy rzeczywiście komornik niema dostępu do finansów spółki? 

3. Czy ewentualny plan ratalny zus może rozlozyc np 5-8-10lat?

Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź. 

Dzień dobry. Ma Pan rację, co do tego, że za prywatne długi wspólnika spółka kapitałowa (tutaj z o.o.) nie odpowiada. Natomiast jedynym zagrożeniem jest to, że Pana udział w spółce jest prawem majątkowym, które może zostać zajęte przez komornika i zbyte w drodze egzekucji.

• 1 month later...
Dnia 10.07.2024 o 09:45, EUROLEGE Kancelaria napisał:

Dzień dobry. Ma Pan rację, co do tego, że za prywatne długi wspólnika spółka kapitałowa (tutaj z o.o.) nie odpowiada. Natomiast jedynym zagrożeniem jest to, że Pana udział w spółce jest prawem majątkowym, które może zostać zajęte przez komornika i zbyte w drodze egzekucji.

Co zrobić, aby zapobiec konfiskacie mienia?

Dnia 21.08.2024 o 22:02, ObsidianVail napisał:

Co zrobić, aby zapobiec konfiskacie mienia?

Trzeba byłoby dokonać głębokiej analizy prawnej Pana sprawy i całej sytuacji. Wówczas możliwe jest wskazanie możliwych rozwiązań problemu. Mamy zbyt mało informacji. Zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...