Lilli312 Napisano 15 Październik Share Napisano 15 Październik Komornik prowadził egzekucję z konta bankowego z dwóch tytułów. W pierwszej sprawie : Sąd II instancji wydał postanowienie o zawieszeniu egzekucji do czasu rozpatrzenia sprawy. Komorni nie zwolnił konta i nie poinformował banku o zawieszeniu egzekucji. Konto cały czas na status aktywnego zajęcia egzekucyjnego. Z drugiego tytułu (spłaconego) komornik naliczył sobie koszty , które zostały zaskarżone Niestety do chwili obecnej Sąd nie rozpatrzył tej skargi a komornik zajął drugie konto w innym banku z tytułu kosztów komorniczych na inną kwotę niż w pierwszym banku. Czy to jest nękanie przez komornika ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano 16 Październik Share Napisano 16 Październik 15 godzin temu, Lilli312 napisał: Komornik prowadził egzekucję z konta bankowego z dwóch tytułów. W pierwszej sprawie : Sąd II instancji wydał postanowienie o zawieszeniu egzekucji do czasu rozpatrzenia sprawy. Komorni nie zwolnił konta i nie poinformował banku o zawieszeniu egzekucji. Konto cały czas na status aktywnego zajęcia egzekucyjnego. Z drugiego tytułu (spłaconego) komornik naliczył sobie koszty , które zostały zaskarżone Niestety do chwili obecnej Sąd nie rozpatrzył tej skargi a komornik zajął drugie konto w innym banku z tytułu kosztów komorniczych na inną kwotę niż w pierwszym banku. Czy to jest nękanie przez komornika ? Dzień dobry. Czy zanim pojawił się komornik otrzymywała Pani jakiekolwiek pisma z sądu w tej sprawie? Np. nakaz zapłaty, wyrok zaoczny? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lilli312 Napisano 16 Październik Autor Share Napisano 16 Październik Moje pytanie dotyczyło zawieszonej przez Sąd egzekucji , czy komornik powinien zawiesić egzekucję i zwolnić konto bankowe, oraz drugie pytanie dotyczyło kosztów komorniczych. Komornik zwolnił zajęte konto po spłaceniu zadłużenia ale nie całkowicie bo naliczając swoje koszty egzekucyjne w dalszym ciągu prowadzi z tego konta egzekucje. Koszty te zostały zaskarżone a skarga jeszcze nie rozpatrzona przez Sąd a komornik w innym banku zajął konto z tytułu tych kosztów ale wyliczając inną kwotę . Ile faktycznie wynoszą koszty trudno powiedzieć bo jedno konto zajęte jest na wyższą kwotę , drugie na niższą . Sąd nie wypowiedział się w tej kwestii do tej pory. Wg mnie dług został spłacony wraz z kosztami Komornik ma wiedzę że jest złożona skarga na te koszty a mimo to nie zmniejsza kwoty zajęcia na pierwszym koncie i zajmuje drugie konto. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robson21 Napisano 16 Październik Share Napisano 16 Październik 2 godziny temu, Lilli312 napisał: Moje pytanie dotyczyło zawieszonej przez Sąd egzekucji , czy komornik powinien zawiesić egzekucję i zwolnić konto bankowe, nie, wszystkie dokonane czynności są w mocy, komornik nie może wykonać innych czynności w celu wyegzekwowania wierzytelności, 2 godziny temu, Lilli312 napisał: Koszty te zostały zaskarżone a skarga jeszcze nie rozpatrzona przez Sąd a komornik w innym banku zajął konto z tytułu tych kosztów ale wyliczając inną kwotę . Ile faktycznie wynoszą koszty trudno powiedzieć bo jedno konto zajęte jest na wyższą kwotę , drugie na niższą . Sąd nie wypowiedział się w tej kwestii do tej pory. Wg mnie dług został spłacony wraz z kosztami Komornik ma wiedzę że jest złożona skarga na te koszty a mimo to nie zmniejsza kwoty zajęcia na pierwszym koncie i zajmuje drugie konto. czy wnosząc skargę wnosiłeś o zawieszenie egzekucji co do kosztów komorniczych? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lilli312 Napisano 23 Październik Autor Share Napisano 23 Październik tak jeśli chodzi o zawieszenie. Sąd nie rozpoznał skargi ani wniosku. Sąd zwrócił się do komornika o przesłanie czynności w spawie Km. Trochę mi to wygląda na wzajemne wspieranie się . Ogólnie odnoszę wrażenie, że sąd nie przepada za moją osobą, natomiast komornika faworyzuje (lokalne elity). Kolejną rzeczą jest fakt że komornik przesłał do mnie informację o zajęciu rachunku bankowego bez podania którego banku to dotyczy oraz nie wskazał kwoty jaką egzekwuje z tego banku. Na rachunku jest zajęcie na inną kwotę niż poprzednio zaskarżyłam. Reasumując, komornik zajmuje sobie kolejne kwoty inne niż na postanowieniu o kosztach egzekucyjnych pismami bez wskazania banku. Sąd działa opieszale (widocznie na rękę komornika) Zgodnie z przepisami skarga winna być rozpatrzona w ciągu 7 dni od uzupełnienia braków formalnych a co jeśli ten termin nie jest przez sąd zachowany ? Jakie konsekwencje ponosi Sąd lub Sędzia ? Jeśli strona procesu nie dochowa terminu to ponosi tego konsekwencje i wystarczy czasami jeden dzień spóźnienia a co z Sędzią który ewidentnie trzyma się prawa z interpretacją na niekorzyść dłużnika. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robson21 Napisano 23 Październik Share Napisano 23 Październik nie wiem co pisałeś w skardze na komornika, 6 godzin temu, Lilli312 napisał: Sąd nie rozpoznał skargi ani wniosku. skąd wiesz?, sam piszesz że "Sąd zwrócił się do komornika o przesłanie czynności w spawie Km." - zatem coś sąd zrobił, 6 godzin temu, Lilli312 napisał: Zgodnie z przepisami skarga winna być rozpatrzona w ciągu 7 dni od uzupełnienia braków formalnych a co jeśli ten termin nie jest przez sąd zachowany ? nic, 6 godzin temu, Lilli312 napisał: Jakie konsekwencje ponosi Sąd lub Sędzia ? żadnych konsekwencji, 6 godzin temu, Lilli312 napisał: Jeśli strona procesu nie dochowa terminu to ponosi tego konsekwencje i wystarczy czasami jeden dzień spóźnienia a co z Sędzią który ewidentnie trzyma się prawa z interpretacją na niekorzyść dłużnika. nie przesadzaj, Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się