Skocz do zawartości

Wpis do KW o wszczęciu egzekucji z nieruchomości.

Cloe

Polecane posty

Szanowni, prośba o radę. 

Dowiedziałam się, że komornik złożył do sądu wniosek o wszczęciu egzekucji z nieruchomości

Dowiedziałam się przypadkiem, nie zostałam powiadomiona - jak twierdzi komornik nie miał mojego adresu (dług jest ex męża, nie mój). 

Nieruchomość jest przedmiotem podziału majątku (czekam na wyrok, w którym prawdopodobnie ma być, że ja przejmuję nieruchomość z obowiązkiem spłaty ex meża- czyli połowa dla niego).

Wartość nieruchomości to 500.000 zł, a dług to kwota 3.000 zł. 

Wyczytałam, że komornik nie może dokonać egzekucji z nieruchomości, gdy dług jest mniejszy niż 5% wartości nieruchomości. 

Co powinnam w tej sprawie zrobić? Komornik twierdzi, że nie będę mogła sprzedać działki nawet mając w tej sprawie wyrok (podział majątku), bo nie będę mogła sprzedać jego połowy (rzucił jakimiś paragrafami), że to "wyzbywanie się majątku"?

Co mogę zrobić by wykreślić ten wpis w KW? Z takim wpisem nie sprzedam nieruchomości lub jej wartość drastycznie spadnie. 

Proszę, poradźcie coś. 

Dnia 19.11.2024 o 09:36, Cloe napisał:

Szanowni, prośba o radę. 

Dowiedziałam się, że komornik złożył do sądu wniosek o wszczęciu egzekucji z nieruchomości

Dowiedziałam się przypadkiem, nie zostałam powiadomiona - jak twierdzi komornik nie miał mojego adresu (dług jest ex męża, nie mój). 

Nieruchomość jest przedmiotem podziału majątku (czekam na wyrok, w którym prawdopodobnie ma być, że ja przejmuję nieruchomość z obowiązkiem spłaty ex meża- czyli połowa dla niego).

Wartość nieruchomości to 500.000 zł, a dług to kwota 3.000 zł. 

Wyczytałam, że komornik nie może dokonać egzekucji z nieruchomości, gdy dług jest mniejszy niż 5% wartości nieruchomości. 

Co powinnam w tej sprawie zrobić? Komornik twierdzi, że nie będę mogła sprzedać działki nawet mając w tej sprawie wyrok (podział majątku), bo nie będę mogła sprzedać jego połowy (rzucił jakimiś paragrafami), że to "wyzbywanie się majątku"?

Co mogę zrobić by wykreślić ten wpis w KW? Z takim wpisem nie sprzedam nieruchomości lub jej wartość drastycznie spadnie. 

Proszę, poradźcie coś. 

Dzień dobry. Bez dokumentów niewiele jesteśmy w stanie powiedzieć. Co do ograniczenia egzekucji w zakresie 5% to tak jest jak Pani napisała. Jeśli potrzebuje Pani pomocy w tej sprawie to zapraszamy na bezpłatną analizę prawną: https://www.eurolege.pl/kontakt/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...