Skocz do zawartości

Min. wynagrodzenie i spłata

maxi22

Polecane posty

Dzień dobry,

Otrzymałem w tym miesiącu przelew wynagrodzenia kwotą minimalną. Dzień później blokada zadłużenia około 900 zł została ściągnięta automatycznie z konta. Czy taka praktyka jest możliwa? Wydawało mi się, że przy takiej kwocie powinni zostawić więcej dostępnych środków, a tak to pozostanie mi w tym miesiącu te ~ 2350zł... Można coś zrobić w tej sytuacji?

7 godzin temu, maxi22 napisał:

Dzień dobry,

Otrzymałem w tym miesiącu przelew wynagrodzenia kwotą minimalną. Dzień później blokada zadłużenia około 900 zł została ściągnięta automatycznie z konta. Czy taka praktyka jest możliwa? Wydawało mi się, że przy takiej kwocie powinni zostawić więcej dostępnych środków, a tak to pozostanie mi w tym miesiącu te ~ 2350zł... Można coś zrobić w tej sytuacji?

Niestety, ale to powszechna praktyka, że środki wolne od zajęcia trafiają na konto bankowe osoby zadłużonej, a tam są pobierane. Mimo tego, że są to środki z wynagrodzenia za pracę. Można w takiej sytuacji zawiadomić komornika o błędzie oraz bank, który prowadzi rachunek. Zwykle jednak całe zamieszanie trwa długo i nie rozwiązuje problemu na stałe. Lepiej jest wówczas zmienić sposób wypłaty wynagrodzenia na gotówkę w kasie. Oczywiście, jeśli jest to możliwe u danego pracodawcy.

Inna sprawa to kwestia tego, czy komornik w ogóle może działać w danej sprawie. Mamy za sobą setki udanych postepowań, w którym dokonywaliśmy umorzenia egzekucji i odzyskiwaliśmy wszystkie pieniądze dla dłużnika, które komornik pobrał w toku egzekucji opartej o wadliwy tytuł wykonawczy.

Możemy wykonać na Pana rzecz darmową analizę prawną sprawy i ocenić czy w sprawie da się coś zrobić. Zapraszamy do kontaktu: Nasze pełne dane kontaktowe dostępne są tutaj: https://www.anty-dlug.pl/kontakt/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...