badacz99123 Napisano Czerwiec 30, 2025 Share Napisano Czerwiec 30, 2025 Dzień dobry, jestem absolwentem kierunku socjologia na Uniwersytecie Łódzkim. Aktualnie biorę udział w rekrutacji do szkoły doktorskiej. Moja rozprawa miałaby dotyczyć osób zadłużonych: zamierzam przeprowadzić z nimi wywiady narracyjne, w których opowiedzieliby mi o swoim życiu i o tym jak znaleźli się w trudnej sytuacji finansowej. Celem mojego badania byłoby przede wszystkim uchwycenie mechanizmów gospodarczych i społecznych, które odpowiadają za popadanie w zadłużenie. W celu znalezienia odpowiedzi na pytania badawcze, wykorzystana zostanie metoda autobiograficznego wywiadu narracyjnego. Umożliwia ona rekonstrukcję indywidualnych biografii osób doświadczających zadłużenia. W przeciwieństwie do klasycznych wywiadów swobodnych, opartych na naprzemiennym schemacie pytanie–odpowiedź, technika narracyjna zakłada, że znaczna część rozmowy przebiega w sposób spontaniczny i nieskrępowany, a jej przebieg wyznaczany jest przez badanego, nie zaś przez badacza - to głównie ten pierwszy prowadzi monolog o swoim życiu. Obecnie największe wyzwanie stanowi dla mnie zebranie próby badawczej. Zapewne już na rozmowie kwalifikacyjnej w trakcie rekrutacji do szkoły doktorskiej zostanę zapytany, gdzie zamierzam szukać narratorów do wywiadów. Czy któryś z użytkowników forum byłby chętny wziąć udział w badaniu lub zna kogoś, kto potencjalnie chciałby wziąć udział? Podczas rozmów zostaną zastosowane procedury etyczne oraz wprowadzona zostanie pełna anonimizacja (zmiana imienia, nazw miejscowości itd.). Nie określiłem jeszcze dokładnego profilu uczestników badania: ani typu, ani skali zadłużenia. Na wstępie jestem zainteresowany rozmową z każdą osobą posiadającą długi dowolnego rodzaju. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się