Mariusz221 Napisano Sierpień 7, 2025 Share Napisano Sierpień 7, 2025 Witam, mam zajęcie na rachunku przez komornika. Rodzice mają wspólne konto w banku. Jedno z nich zmarło a drugie ma dalej pełen dostęp itd. Rodzice mieszkali razem a żadnego spadku z rodzeństwem nie planujemy dziedziczyć bo dom i ich majątek jest nadal drugiego rodzica. My jako rodzina żadnych dokumentów nie będziemy składać w kierunku jakiś spadków. Pytanie tylko czy to nie idzie z automatu po śmierci jednego z rodziców, że dziedziczmy my jako rodzeństwo i pozostały rodzic. Czytałem na internecie i sam już nie wiem bo akty zgonu do tych urzędów cywilnych poszły. Nurtuje mnie tylko czy ten mój komornik będzie mógł wejść na konto rodzica i mu zablokować środki na poczet mojego długu. Chce czegoś takiego uniknąć bo rodzina nie wie o moim zadłużeniu. Pozdrawiam Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Sierpień 8, 2025 Share Napisano Sierpień 8, 2025 Dnia 7.08.2025 o 13:50, Mariusz221 napisał: Witam, mam zajęcie na rachunku przez komornika. Rodzice mają wspólne konto w banku. Jedno z nich zmarło a drugie ma dalej pełen dostęp itd. Rodzice mieszkali razem a żadnego spadku z rodzeństwem nie planujemy dziedziczyć bo dom i ich majątek jest nadal drugiego rodzica. My jako rodzina żadnych dokumentów nie będziemy składać w kierunku jakiś spadków. Pytanie tylko czy to nie idzie z automatu po śmierci jednego z rodziców, że dziedziczmy my jako rodzeństwo i pozostały rodzic. Czytałem na internecie i sam już nie wiem bo akty zgonu do tych urzędów cywilnych poszły. Nurtuje mnie tylko czy ten mój komornik będzie mógł wejść na konto rodzica i mu zablokować środki na poczet mojego długu. Chce czegoś takiego uniknąć bo rodzina nie wie o moim zadłużeniu. Pozdrawiam Dzień dobry Panie Mariuszu. Pana zadłużenie nie ma żadnego związku ze spadkiem, ale istnieje możliwość, że Pana sytuacja finansowa stanie się jawna dla rodziny. Byłoby tak, gdybyście Państwo przeprowadzili postępowanie spadkowe, a Pan byłby osobą powołaną do spadku. Wówczas wierzyciel (działający przez komornika) mógłby żądać zaspokojenia z udziału spadkowego. Gorsza sprawa, jeśli wierzyciel dowie się o spadku i sam wystąpi z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku, ponieważ miałby w tym interes prawny. Nie znamy szczegółów sprawy, a w szczególności kwestii dotyczących tego czy np. były jakieś testamenty, czy jest Pan powołany do spadku etc. Zapraszamy do kontaktu. Wstępna analiza prawna sprawy jest bezpłatna i do niczego nie zobowiązuje. Nasze pełne dane kontaktowe dostępne są tutaj: https://www.eurolege.pl/kontakt/ Ponadto zachęcamy do obejrzenia ciekawe materiału wideo, który poświęcamy tematyce konta wolnego od komornika: Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz221 Napisano Sierpień 8, 2025 Autor Share Napisano Sierpień 8, 2025 6 godzin temu, EUROLEGE Kancelaria napisał: Dzień dobry Panie Mariuszu. Pana zadłużenie nie ma żadnego związku ze spadkiem, ale istnieje możliwość, że Pana sytuacja finansowa stanie się jawna dla rodziny. Byłoby tak, gdybyście Państwo przeprowadzili postępowanie spadkowe, a Pan byłby osobą powołaną do spadku. Wówczas wierzyciel (działający przez komornika) mógłby żądać zaspokojenia z udziału spadkowego. Gorsza sprawa, jeśli wierzyciel dowie się o spadku i sam wystąpi z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku, ponieważ miałby w tym interes prawny. Nie znamy szczegółów sprawy, a w szczególności kwestii dotyczących tego czy np. były jakieś testamenty, czy jest Pan powołany do spadku etc. Zapraszamy do kontaktu. Wstępna analiza prawna sprawy jest bezpłatna i do niczego nie zobowiązuje. Nasze pełne dane kontaktowe dostępne są tutaj: https://www.eurolege.pl/kontakt/ Dzień dobry, dziękuje za odpowiedź. Testamentu nie było i jako rodzina nikt nie zamierza przeprowadzać postępowania spadkowego. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się