Skocz do zawartości

Kredyt Inkaso wzywa do zapłaty. Co mam robić?

Gość Swietlana

Polecane posty

Gość Swietlana

Mam problem z firmą kredyt inkaso z Zamościa. Piszą do mnie wezwania do zapłaty długu sprzed chyba 10 lat. Miałam kiedyś dług w banku. To tak dawno temu, że w sumie już o tym zdążyłam zapomnieć. Czy ja muszę im płacić żeby się ode mnie odczepili? W sumie nie chce, ale to jest takie męczące...

Najpewniej dług, o którym Pani pisze - o ile on w ogóle istnieje - jest dalece przedawniony. Nie jesteśmy jednak tego na 100% stwierdzić ze względu na brak dokumentacji źródłowej dotyczącej tej sprawy.

Jeśli jest Pani zainteresowana pomocą w tej sprawie zachęcamy do kontaktu. Może Pani do nas zadzwonić pod numer 530 333 130 albo wysłać maila z opisem sprawy na: kontakt@eurolege.pl

Dodatkowo zachęcamy do zapoznania się z artykułem poświęconym Kredyt Inkaso, który dostępny jest pod tym linkiem: https://www.darmowyprawnik.eu/jak-wygrac-sprawe-z-kredyt-inkaso-i-uchylic-nakaz-zaplaty/

• 2 weeks later...
Gość Zbigniew

Witam

Otrzymałem pismo wzywające do zapłaty z firmy Kredyt Inkaso. Rzekome zadłużenie dotyczy nieopłaconych rachunków telekomunikacyjnych mojego brata, który zmarł. Do kwoty dopisane są odsetki, koszty sądowe oraz egzekucyjne. Wcześniej nie było żadnych pism w tej sprawie, nikt nic nie wiedział. Nie zrzekłem się spadku. Nie jestem jedynym spadkobiercą. Zmarły brat mieszkał w innym mieście, ograniczając kontakty z pozostałą częścią rodziny. Firma powołuje się w piśmie na art 922 kodeksu cywilnego. W jaki sposób zostałem wytyczony do zapłaty tego zadłużenia i czy w ogóle jest to podstawne aby ten wierzyciel domagał się spłaty? Jakie kroki powinienem w pierwszej kolejności podjąć?

Panie Zbigniewie, w takiej sytuacji zapewne trzeba będzie przywrócić termin do odrzucenia spadku. Jest to możliwe. Reguluje to art. 1019 kodeksu cywilnego. A stanowi on, że:

Art.  1019.  [Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia]

§  1. Jeżeli oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku zostało złożone pod wpływem błędu lub groźby, stosuje się przepisy o wadach oświadczenia woli z następującymi zmianami:
1)uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia powinno nastąpić przed sądem;
2)spadkobierca powinien jednocześnie oświadczyć, czy i jak spadek przyjmuje, czy też go odrzuca.
§  2. Spadkobierca, który pod wpływem błędu lub groźby nie złożył żadnego oświadczenia w terminie, może w powyższy sposób uchylić się od skutków prawnych niezachowania terminu.
§  3. Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku wymaga zatwierdzenia przez sąd.

Koniecznym zatem staje się złożenie stosownego wniosku w sądzie.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...