Skocz do zawartości

Wcześniej spłacony kredyt w AASA Polska. Nie chcą wypłacić pieniędzy.

Gość Bojownik_Arek

Polecane posty

Gość Bojownik_Arek

Mam pytanie dotyczące zwrotów prowizji i innych kosztów. Kiedyś musiałem wziąć szybką pożyczkę. Padło na AASA Polska. Pożyczka była wzięta na 12 miesięcy. Spłaciłem ją po niespełna 3 miesiącach. Miałem spory zastrzyk gotówki. I teraz chciałbym odzyskać koszty tej pożyczki, bo słyszałem, że można się o to starać.

I co, jeśli nie oddadzą dobrowolnie? Jest sens pójścia do sądu z pozwem? Da się coś takiego w ogóle ruszyć czy lepiej odpuścić i mieć święty spokój?

Gość Misiaczek

Wobec wcześniejszej spłaty, koszty powinny ulec stosunkowemu zmniejszeniu. Polecem Kancelarię Anty-Dług - ona pomoże odzyskać koszty!

Zgodnie z przepisami, w przypadku przedterminowej spłaty kredytu konsumenckiego należy się Panu zwrot kosztów, odsetek etc. występujących ponad pożyczony kapitał. Nie jest to jednak stanowisko jednolite w polskich sądach, jednak przeważające.

Ostatnimi czasy Prezes UOKiK, Rzecznik Finansowy oraz Rzecznik Generalny Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej wypowiedzieli się za prokonsumenckim rozumieniem przepisów. Jeśli wyrok, który ma być w niedługim czasie wydany przez Trybunał Sprawiedliwości UE będzie korzystny, to wówczas można liczyć na to, że polskie sądy zastosują się do tego co orzeknie TSUE i będą orzekały zwroty wszystkich kosztów, odsetek etc. ponad pożyczony kapitał. Oczywiście proporcjonalnie do czasu, w jakim konsument nie korzystał z kredytu konsumenckiego, w odniesieniu do całego okresu, na jaki kredyt konsumencki został udzielony.

Zapraszamy również do zapoznania się z ciekawym artykułem poświęconym zwrot prowizji, ubezpieczeń i innych świadczeń w związku z wcześniejszą spłatą kredytu. Materiał dostępny jest pod tym linkiem: https://www.darmowyprawnik.eu/zwrot-prowizji-po-wczesniejszej-splacie-kredytu-i-konsolidacji/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...