Skocz do zawartości

Czy mogę iść za długi do więzienia?

Gość Oleńka90

Polecane posty

Gość Oleńka90

Dzień dobry. Mam dużo długów. Najwięcej w firmach pożyczkowych. Teraz mi grożą, że jak nie zapłacę to trafię do więzienia. Czy to możliwe? Trochę splacałam, ale na tą chwilę nie mam jak. Nie mam z czego. Proszę o radę. Boję się pojęcia do więzienia.

Więzienie za długi to zazwyczaj mało realny scenariusz. Dotyczy zazwyczaj sytuacji skrajnych. Jakich? Np. wzięcie pożyczki/kredytu na fałszywe dane o zarobkach czy też pobranie pieniędzy i brak jakichkolwiek wpłat, z jednoczesnym zamiarem od początku, że nie będzie się nic płacić.

Jeżeli np. pożyczkobiorca bierze pożyczkę i jej nie spłaca w całości na skutek zdarzeń losowych, jak np. utrata pracy, choroba, śmierć żywiciela rodziny itp. to w żadnej mierze nie można mówić, że popełnia przestępstwo. W każdym jednak razie ocena zachowania pożyczkobiorcy czy kredytobiorcy zależy od oceny konkretnego przypadku i nie można każdej sprawy mierzyć dokładnie taką samą miarą.

Jeśli jest Pani zainteresowana tematyką możliwości trafienia do więzienia za długi to podsyłamy ciekawy artykuł poświęcony tej tematyce, a zamieszczony na naszym blogu: https://www.darmowyprawnik.eu/wiezienie-za-dlugi-ukrywanie-majatku/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...