Gość Danka Napisano Kwiecień 16, 2020 Share Napisano Kwiecień 16, 2020 Miałam dostać zwrot podatku na dziecko. A wszystko zabrał komornik? Czy może zabierać rodzicom pieniądze z ulgi na dziecko? Przecież to pieniążki dziecka. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość MarcelinA Napisano Kwiecień 17, 2020 Share Napisano Kwiecień 17, 2020 Ja tez jestem ciekawa wiec podlaczam sie do tego pytania ? ♥️ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Kwiecień 17, 2020 Share Napisano Kwiecień 17, 2020 Niestety, ale zgodnie z przepisami zwrot podatku z tytułu ulgi na dziecko podlega zajęciu komorniczemu. Wynika to z faktu, że środki takie nie są dziecka, a rodzica i temu rodzicowi przysługują w związku z posiadaniem dziecka. Dlatego działania komornika znajdują umocowanie w treści przepisów prawa. Więcej na temat komornika i ulgi na dziecko znajdą Panie w artykule poświęconym tej tematyce na naszym blogu: https://www.darmowyprawnik.eu/czy-komornik-moze-zabrac-ulge-na-dziecko-zwrot-podatku-na-dzieci-a-egzekucja-komornicza-poradnik/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość monika Napisano Kwiecień 17, 2020 Share Napisano Kwiecień 17, 2020 komornik ma prawo zająć całość zwrotu podatku na dziecko czy jest jakaś kwota, którą powinien zostawić? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Kwiecień 17, 2020 Share Napisano Kwiecień 17, 2020 Niestety takowej kwoty nie ma. Jest to zwrot podatku, który podlega w całości zajęciu i egzekucji. Co ważne jednak, jeśli w danej sprawie osoba egzekwowana przez komornika nie dostała nigdy nakazu zapłaty, a o całej sprawie sądowej dowiedziała się dopiero na etapie egzekucji, np. egzekucji świadczeń z tytułu ulgi na dziecko, to ma realną szansę na uchylenie egzekucji i odzyskanie pieniędzy. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się