Gość SteniaM Napisano Kwiecień 16, 2020 Share Napisano Kwiecień 16, 2020 Mam problem. Złożyłam sprzeciw od nakazu zapłaty do sądu rejonowego w Słupsku. Pismo złożyłam po 2 miesiącach, bo wcześniej nie miałam do tego głowy. A teraz dostałam postanowienie o odrzuceniu sprzeciwu od nakazu zapłaty. Da się coś jeszcze z tym zrobić? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Kwiecień 17, 2020 Share Napisano Kwiecień 17, 2020 Niestety, ale złożenie sprzeciwu od nakazu zapłaty po terminie oznacza odrzucenie tego środka zaskarżenia. Dlatego tak ważne jest, aby sprzeciwy od nakazów zapłaty, jak i każde inne pisma procesowe składać terminowo. Sąd postąpił zasadnie odrzucając sprzeciw od nakazu zapłaty. W zaistniałej sytuacji możliwe jest jeszcze złożenie zażalenia na postanowienie sądu rejonowego co do odrzucenia sprzeciwu od nakazu zapłaty. Takie zażalenie składa się do sądu okręgowego za pośrednictwem sądu rejonowego. Jednocześnie miała jeszcze Pani wcześniej inną możliwość. To jest złożenia wniosku o przywrócenie terminu. Zakładamy, że obecnie złożenie wniosku o przywrócenie terminu jest już raczej niemożliwe ze względu na upływ zaledwie tygodniowego terminu od dnia, w którym dowiedziała się Pani o przeszkodzie uniemożliwiającej skuteczne złożenie takiego wniosku. Z resztą z Pani wypowiedzi wynika, że nie było żadnej usprawiedliwionej przyczyny na brak zachowania terminu, jak np. obłożna choroba. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się