Gość Brygida100 Napisano Kwiecień 17, 2020 Share Napisano Kwiecień 17, 2020 Co to jest skarga pauliańska? Jestem zadłużona i darowalam swojemu synowi dom. Nie chciałam żeby łapy na nim położył komornik. To dorobek całego mojego życia. Teraz profi credit straszy mnie sądem. Że wszystko odkręcą. I dom będzie ich. Mogą tak? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Kwiecień 17, 2020 Share Napisano Kwiecień 17, 2020 Skarga pauliańska to inaczej pozew złożony przez wierzyciela, który chce udaremnić dokonaną czynność prawną skutkującą jego (wierzyciela) pokrzywdzeniem. Najprostszym właściwie przykładem pokrzywdzenia wierzyciela i jednocześnie najprostszym do wykazania w sądzie jest darowizna na rzecz osoby najbliższej (dzieci, rodzice, dziadkowie, wnuki). Uwzględnienie skargi pauliańskiej przez sąd powoduje, że wobec wierzyciela (tutaj Profi Credit) czynność darowizny będzie bezskuteczna i będą mogli się w ewentualnej egzekucji przeciwko Pani zaspokoić z przedmiotu darowizny. Więcej na temat skargi pauliańskiej znajdzie Pani w poradniku dostępnym na naszym blogu pod wskazanym linkiem: https://www.darmowyprawnik.eu/co-to-jest-skarga-paulianska-i-jaki-jest-jej-termin-przedawnienia/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się