Skocz do zawartości

Skarga pauliańska. Co to jest?

Gość Brygida100

Polecane posty

Gość Brygida100

Co to jest skarga pauliańska? Jestem zadłużona i darowalam swojemu synowi dom. Nie chciałam żeby łapy na nim położył komornik. To dorobek całego mojego życia.

Teraz profi credit straszy mnie sądem. Że wszystko odkręcą. I dom będzie ich. Mogą tak?

Skarga pauliańska to inaczej pozew złożony przez wierzyciela, który chce udaremnić dokonaną czynność prawną skutkującą jego (wierzyciela) pokrzywdzeniem. Najprostszym właściwie przykładem pokrzywdzenia wierzyciela i jednocześnie najprostszym do wykazania w sądzie jest darowizna na rzecz osoby najbliższej (dzieci, rodzice, dziadkowie, wnuki).

Uwzględnienie skargi pauliańskiej przez sąd powoduje, że wobec wierzyciela (tutaj Profi Credit) czynność darowizny będzie bezskuteczna i będą mogli się w ewentualnej egzekucji przeciwko Pani zaspokoić z przedmiotu darowizny.

Więcej na temat skargi pauliańskiej znajdzie Pani w poradniku dostępnym na naszym blogu pod wskazanym linkiem: https://www.darmowyprawnik.eu/co-to-jest-skarga-paulianska-i-jaki-jest-jej-termin-przedawnienia/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...