Gość Anna402 Napisano Kwiecień 17, 2020 Share Napisano Kwiecień 17, 2020 Moja sprawa dotyczy przejazdu bez ważnego biletu w roku 2004r. Według mnie jest już dawno przeterminowana. Minęło już 15 lat. Byłam wówczas w ciężkiej sytuacji, bez pracy. Pamiętam, że część tej kwoty wówczas wpłaciłam. To było 50zł. Nakaz zapłaty wydany 20 V 2005r. Jest w nim wymieniona kwota 100zł kary +odsetki + kwota 65zł tytułem kosztów procesu, w tym kwota 50zł tytułem kosztów zastępstwa procesowego. Przez tyle lat była cisza i nagle ku mojemu zaskoczeniu przyszło pismo z Działu Windykacji Zarządu Transportu Miejskiego, wzywające mnie do zapłaty kwoty 390 zł Jest tam zaznaczone ,że to pismo przedegzekucyjne. Co zrobić z tym pismem? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Kwiecień 17, 2020 Share Napisano Kwiecień 17, 2020 Z opisu sprawy wynika, że roszczenie jest już dawno przedawnione. Zgodnie z przepisami tytułu wykonawcze pochodzące od sądu przedawniają się z upływem 10 lat. Jeśli od 2005 roku do 2015 roku nie było żadnej egzekucji komorniczej z wystawionego nakazu zapłaty, to roszczenie nim stwierdzone uległo bezwzględnie przedawnieniu. Teoretycznie możliwe jest złożenie wniosku o egzekucję, ale przy obecnie funkcjonujących przepisach komornik powinien odmówić wszczęcia egzekucji w oparciu o taki tytuł wykonawczy. Zalecamy dodatkowo, dla własnego spokoju, złożenie powództwa przeciwegzekucyjnego. Dzięki temu ostatecznie rozprawi się Pani z tą sprawą. Gdyby potrzebowała Pani pomocy chętnie jej udzielimy. Dane kontaktowe do nas znajdzie Pani tutaj: https://www.darmowyprawnik.eu/kontakt/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się