Gość ArcziPe Napisano Kwiecień 21, 2020 Share Napisano Kwiecień 21, 2020 Mam komornika za długi bankowe. I niestety co zarobię na zleceniu zaraz mi zabiera. Nie idzie się dogadać. To moje jedyne źródło utrzymania. Nie mam innej pracy. Z czego ja mam żyć? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Kwiecień 22, 2020 Share Napisano Kwiecień 22, 2020 Wynagrodzenie z tytułu zlecenia zasadniczo nie podlega ochronie przed zajęciem komorniczym. Wyjątek właśnie stanowi Pańska sytuacja. W sytuacji, kiedy wynagrodzenie otrzymywane z tytułu świadczonego zlecenia stanowi wyłączne źródło utrzymania to wówczas podlega takiej samej ochronie jak wynagrodzenie otrzymywane z tytułu stosunku pracy. Oznacza to, że wynagrodzenie ze zlecenia w takiej sytuacji nie może zostać wyegzekwowane poniżej minimalnej krajowej. Ile ona wynosi? To zależy od konkretnej sytuacji. Oto zestawienie: przy podwyższonych kosztach uzyskania przychodu i uldze podatkowej – 1.928,62 zł przy podstawowych kosztach uzyskania przychodu i uldze podatkowej – 1.920,62 zł przy podwyższonych kosztach uzyskania przychodu bez ulgi podatkowej – 1.884,62 zł przy podstawowych kosztach uzyskania przychodu bez ulgi podatkowej – 1.876,62 zł Więcej na temat ograniczeń w egzekucji z wynagrodzenia za pracę, zlecenia oraz umowy o dzieło znajdzie Pan tutaj: https://www.darmowyprawnik.eu/pensji-moze-zabrac-komornik-2018-r/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się