Skocz do zawartości

Bank sprzedał dług hipoteczny do windykacji Kruk. Jest się czego obawiać?

Gość MariuszToruń

Polecane posty

Gość MariuszToruń

Mam problem z zadłużeniem. Kiedyś miałem kredyt w dawnym BPH. Teraz ten dług przejął Kruk. Chcą spłaty całości albo mówią, że zabierają mieszkanie bo jest hipoteka. Nie mogę się z nimi dogadać, bo mają jak dla mnie warunki nie do przyjęcia. Takie raty, że musiałbym chyba zarabiać kokosy. A życie niestety mnie doświadcza i ledwo wiąże koniec z końcem. Powinienem się obawiać, że zaraz stracę dom? Żadnej sprawy sądowej póki co jeszcze nie było.

Panie Mariuszu nie znamy szczegółów sprawy, ale wiele wskazuje na to, że w sprawie Bank BPH nie występował przeciwko Panu do sądu z pozwem o zapłatę i nie posiadał żadnego wydanego przez sąd tytułu egzekucyjnego. Jeśli tak jest, to firma windykacyjna nic nie może zrobić na tą chwilę, oczywiście poza ciągłym dzwonieniem i pisaniem.

Aby cokolwiek się zadziało firma windykacyjna musi Pana pozwać do sądu o zapłatę. Roszczenia zabezpieczone nie przedawniają się. Mowa o kapitale. Ponieważ odsetki przedawniają się tak jak zawsze, czyli 3 lata. Brak przedawnienia nie oznacza jednak, że pozostaje Pan bez szans w walce z windykatorem. Wręcz przeciwnie, zbycie wierzytelności zabezpieczonej hipoteką daje uzasadnione podstawy do weryfikacji i sprawdzenia co windykator posiada, a więc jakimi kartami "gra". 

Jeśli nie jest pan w stanie dogadać się z windykatorem na etapie przedsądowym to w sumie najlepiej byłoby gdyby sprawa została skierowana do sądu. W takich okolicznościach można swobodnie przyjrzeć się sprawie, podnieść stosowne zarzuty i poddać rozstrzygnięcie niezależnemu sędziemu.

Gdyby w tej albo innej podobnej sprawie o zapłatę długu otrzymał Pan pozew z sądu to oczywiście zapraszamy do kontaktu. Zgłoszenia swojej sprawy może Pan dokonać telefonicznie dzwoniąc pod numer: 530 333 130, wysyłając maila: kontakt@eurolege.pl albo wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie: https://www.darmowyprawnik.eu/anuluj-dlug/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...