Skocz do zawartości

Ile komornik może zabrać z minimalnej krajowej?

Gość Krysia

Polecane posty

Mam egzekucję komorniczą. Czy komornik może zabrać mi cokolwiek z minimalnej krajowej? Kadrowa mi powiedziała, że może i teraz się boję, że nie starczy mi na chleb i opłaty.

Zgodnie z przepisami kodeksu pracy, minimalne wynagrodzenie za pracę nie podlega egzekucji. Nie dotyczy to jednak np. egzekucji alimentów, gdzie zajęciu podlega nawet 60% minimalnego wynagrodzenia za pracę. Jeśli jednak postępowanie egzekucyjne prowadzone jest w celu egzekucji należności wynikających z innych należności, np. kredytów czy pożyczek to wówczas kwota minimalnego wynagrodzenia za pracę wolna jest całkowicie od jakichkolwiek potrąceń.

Zaznaczamy, że wysokość kwoty wolnej uzależniona jest od konkretnego przypadku. Oto zestawienie:

1. przy podwyższonych kosztach uzyskania przychodu i uldze podatkowej – 1.928,62 zł
  2. przy podstawowych kosztach uzyskania przychodu i uldze podatkowej – 1.920,62 zł
  3. przy podwyższonych kosztach uzyskania przychodu bez ulgi podatkowej – 1.884,62 zł
  4. przy podstawowych kosztach uzyskania przychodu bez ulgi podatkowej – 1.876,62 zł

Więcej znajdzie Pani w naszym poradniku dostępnym tutaj: https://www.darmowyprawnik.eu/pensji-moze-zabrac-komornik-2018-r/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...