Gość MarioD Napisano Kwiecień 23, 2020 Share Napisano Kwiecień 23, 2020 Mam egzekucję komorniczą. Na konto wszedł mi właśnie komornik i wyczyścił je na 0. Nic nie zostawił. Mogę coś z tym zrobić? Czytałem, że nie może wszystkiego zabrać. Że musi coś zostawić. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Kwiecień 24, 2020 Share Napisano Kwiecień 24, 2020 Zgodnie z przepisami kwota wolna od zajęcia na rachunku bankowym wynosi w 2020 roku 1950 zł. Jest to kwota odpowiadająca 75% minimalnego wynagrodzenia brutto. Więcej na temat limitów zajęć komorniczych na kontach bankowych znajdzie Pan w naszym poradniku dostępnym tutaj: https://www.darmowyprawnik.eu/kwota-wolna-od-zajecia-komorniczego-na-rachunku-bankowym-2018-blokada-konta-przez-komornika-jak-sie-bronic-poradnik/ Nie wiemy na tą chwilę, czy komornik faktycznie mógł dokonać zajęcia. Tzn. czy na etapie sądowym nie było jakichkolwiek błędów, które mogłyby skutkować możliwością uchylenia zajęcia, umorzenia egzekucji o odzyskania środków. Jeśli chciałby Pan dokonać bezpłatnej analizy swojej sprawy to zachęcamy do kontaktu. Zgłoszenia można dokonywać telefonicznie dzwoniąc pod numer 530 333 130, pisząc maila na: kontakt@eurolege.pl albo wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie internetowej: https://www.darmowyprawnik.eu/anuluj-dlug/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość michał222 Napisano Kwiecień 24, 2020 Share Napisano Kwiecień 24, 2020 Co zrobić gdy komornik zajmie więcej niż powinien? Czy można złożyć skargę na czynności komornicze? Czy to coś pomoże? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Kwiecień 24, 2020 Share Napisano Kwiecień 24, 2020 Jak najbardziej, należy jak najszybciej złożyć skargę na czynności komornika. Niestety, ale na to ma Pan zaledwie 7 dni od dnia dokonania czynności komorniczej niezgodnej z przepisami prawa. Jednak i na to jest sposób. W takiej sytuacji może Pan złożyć skargę w trybie nadzoru do prezesa sądu rejonowego, przy którym działa komornik. Taki środek często bywa bardzo skuteczny, ponieważ aktualnie za błędy komornika odpowiada także prezes sądu. Więcej na temat skargi na czynności komornika znajdzie Pan w artykule poświęconym tej tematyce na naszym blogu: https://www.darmowyprawnik.eu/wzory-pism-do-komornika/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość michał222 Napisano Kwiecień 24, 2020 Share Napisano Kwiecień 24, 2020 czy są jakieś przesłanki aby ten termin 7 dniowy wydłużyć? np jeśli obecnie przebywam na kwarantannie i nie mam możliwości wyjść z domu? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Kwiecień 24, 2020 Share Napisano Kwiecień 24, 2020 Takie terminy nie biegną aktualnie i zaczną swój bieg dopiero po zakończeniu okresu epidemii albo stanu epidemiologicznego. Oczywiście złożenie skargi już teraz będzie skuteczne i zalecamy, aby w miarę możliwości zrobić to w terminie 7 dni. Z naszej dotychczasowej praktyki wynika, że sędziowie niekoniecznie znają wszystkie przepisy. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się