Gość Zyśka91 Napisano Kwiecień 24, 2020 Share Napisano Kwiecień 24, 2020 Mam problem z windykacją z PKP. Chcą ode mnie zaplaty za mandat za jazdę na gape. A dali mi go dokładnie 2 lata temu. Kiedy to będzie przedawnione? Bo nie chciałabym płacić jak nie muszę. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Kwiecień 26, 2020 Share Napisano Kwiecień 26, 2020 Jeśli roszczenie o zapłatę zaległej opłaty karnej za przejazd bez ważnego biletu (potocznie mandat) wystawiony został ponad 1 rok wstecz - zawsze trzeba patrzeć na datę płatności - to roszczenie takie jest przedawnione. Podsumowując: roszczenie o przejazd bez ważnego biletu przedawnia się po okresie 1 roku. Dotyczy do nie tylko przejazdów PKP, ale również PKS, ZTM, MPK i wielu innych podmiotów zajmujących się przewozem zbiorowym osób i rzeczy. Jeśli interesuje Panią zagadnienie przedawnienia "mandatu" za jazdę bez ważnego biletu to zachęcamy do zapoznania się z ciekawym artykułem poświęconym tej tematyce na naszym blogu: https://www.darmowyprawnik.eu/przedawnienie-mandatu-za-jazde-komunikacja-miejska-bez-biletu-czy-placic-mandat/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się