Skocz do zawartości

Odrzucenie spadku za dziecko

Gość Basia

Polecane posty

Mam problem po śmierci mojej mamy. Zmarła w liatopadzie 2019 roku. Wiedziałam, że ma dużo długów, ale nie sądziłam, że tak wiele będzie załatwiania wszystkiego po jej śmierci. Ja odrzuciła po niej spadek w styczniu 2020 roku, bo tam kompletnie poza długami nic nie było. Teraz marrwie sie o dzieci. Mamy dwójkę synów jeden 3 lata a drugi 7 lat. Czytałam, że odrzucenie za nich spadku to grusza sprawa i wymaga zgody sądu. Proszę o poradę w w tej sprawie.

Zgadza się, odrzucenie spadku za małoletnie dzieci wymaga więcej pracy niż odrzucenie takiego spadku we własnym imieniu. Jednak w większości przypadków praca ta jest całkowicie uzasadniona jak również obawy i troska o przyszłość najmłodszych członków rodziny. Koniecznym staje się teraz złożenie wniosku do sądu rodzinnego o wydanie zezwolenia rodzicom na złożenie oświadczenia o odrzuceniu spadku w imieniu małoletnich dzieci. Z takim wnioskiem należy się spieszyć, ponieważ na odrzucenie spadku w imieniu dzieci ma Pani 6 miesięcy od dnia kiedy sama Pani spadek odrzuciła.

Kiedy uzyska Pani prawomocne postanowienie sądu rodzinnego o zezwoleniu na odrzucenie spadku w imieniu dzieci to wówczas koniecznym stanie się złożenie wniosku do sądu (tym razem wydział cywilny) w przedmiocie złożenia przed nim oświadczenia o odrzuceniu spadku albo też udanie się do notariusza celem złożenia takiego oświadczenia właśnie w jego obecności. To drugie rozwiązanie jakkolwiek droższe, jest szybsze i nie nastręcza wielu problemów.

• 1 year later...
  • 5 months later...
Dnia 29.06.2021 o 19:05, ASIAKUBICKA napisał:

Czy jeżeli spóźniłam się z odrzuceniem spadku za dziecko jest szansa jeszcze go odrzucić czy sprawa już jest przegrana?? 

Możliwe jest wdrożenie postępowanie o uchylenie się od skutków przyjęcia spadku przez dziecko. Jednak z okoliczności sprawy - Pani spóźnienie - raczej nie rokuje to najlepiej. Musi mieć Pani jakieś solidne argumenty dla uzasadnienia "spóźnienia".

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...