Skocz do zawartości

Co to jest e sąd?

Gość Wiktor91

Polecane posty

Gość Wiktor91

Dzień dobry. Wziąłem kredyt w chwilówce provident. Miałem to spłacić, ale chcieli tyle, że nie było sensu wszystkiego płacić. Wypowiedzieli mi umowę i straszą e sądem. Co to tak naprawdę jest i co mi grozi?

E-sąd jest to inaczej sąd elektroniczny, którym dla całej Polski jest Sąd Rejonowy Lublin - Zachód w Lublinie, VI Wydział Cywilny. Do tego właśnie sądu każdego roku spływa ok 2,5 miliona pozwów. Wydaje on nakazy zapłaty w elektronicznym postępowaniu upominawczym, inaczej skrótowo EPU. Nakazy zapłaty wydawane są na podstawie samych twierdzeń powoda (np. banku, firmy pożyczkowej i windykacyjnej), których e-sąd nie jest w stanie w żaden sposób zweryfikować. Wynika to z faktu, że pozew wpływa bez żadnych dowodów. A sąd wierzy niejako na słowo bankowi, firmie windykacyjnej czy pożyczkowej, że zalega Pani określoną sumę pieniędzy. Dlatego tak ważne jest, aby od nakazów zapłaty z e-sądu zawsze składać sprzeciwy. W przeciwnym razie może pojawić się komornik. A to już nic dobrego.

Gdyby była Pani zainteresowana zgłębieniem wiedzy na ten temat to zachęcamy do jej poszerzenia czytając artykuł poświęcony EPU, a znajdujący się na naszej stronie internetowej pod wskazanym linkiem: https://www.darmowyprawnik.eu/jak-dziala-e-sad-w-lublinie/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...