Skocz do zawartości

Odziedziczyłem długi po ojcu o których nie wiedziałem. Pomocy!

Gość Brutus44

Polecane posty

Gość Brutus44

Mam problemy finansowe nie że swojej winy. Mój ojciec, z którym nie utrzymywała kontaktów nieźle mnie załatwił. Zmarł w marcu 2019 i zostawił same długi. Ja oczywiście nic nie wiedziałem i już się odzywają wierzyciele. Nie wiem skąd wiedzą o mnie i mają mój numer telefonu i adres. Grożą mi, że jak nie zapłacę to będzie komorbik. I teraz pytanie. Czy ja mogę coś jeszcze zrobić? Czuję się pokrzywdzony i nie chce płacić za długi ojca jeśli tych jego pieniędzy nie widziałem na oczy.

Zgodnie z przepisami prawa odziedziczył Pan spadek po ojcu z dobrodziejstwem inwentarza. To dobra wiadomość, ponieważ przy odpowiedzialności za długi nie zapłaci Pan więcej niż wynosiła wartość aktywów spadkowych. Jeśli w spadku nie ma aktywów (majątku) to nie odpowiada Pan w ogóle. Oczywiście w teorii. Wierzyciele mogą pozwać Pana do sądu po stwierdzeniu w postępowaniu spadkowych, że nabył Pan spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Problem jest tylko taki, że w każdym takim postępowaniu musi Pan wnosić o to, aby sąd wskazał, że taka jest Pana odpowiedzialność. Przeoczenie może drogo kosztować. Dodatkowo trzeba sporządzić spis inwentarza, który również nie jest małym wydatkiem.

W Pana sytuacji najlepiej byłoby w naszej ocenie złożyć do sądu wniosek o uchylenie się od skutków przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza i odrzucenie spadku. Jeśli ma Pan dzieci to odrzucić taki spadek musiałyby też one. Jeśli którekolwiek jest małoletnie, to wówczas trzeba uprzednio występować do sądu o wyrażenie zgody na odrzucenie spadku, aby Pan jako rodzic mógł to zrobić.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...