Skocz do zawartości

Zwrot pieniędzy zablokowanych przez komornika

Gość Piotr

Polecane posty

Gość Piotr

Witam,

Komornik zajął mi konto, zadzwoniłem i powiedział że może je odblokować jeżeli dogadam się z wierzycielem na płatność w ratach. Tak też się stało umówiłem się z nim na 8 rat po 800zl i następnie wierzyciel miał wysłać pismo w postaci elektronicznej do komornika baby odblokował konto. Następnego dnia przyszedł mi przelew który przekroczył kwotę wolną i komornik zajął mi 3000zl , twierdząc że wierzyciel jeszcze podam nie wysłał. Zadzwoniłem do wierzyciel a on powiedział że wysłał tylko miał inny adres kancelarii i że dzisiaj wyślę na poprawny. Gdyby wczoraj doszło to pismo wówczas komornik odblokowalby mi konto i nie zajął tego wpływu a ja płaciłbym jak ustaliłem w ratach. Pyta ile co teraz będzie jak komornik dostanie to pismo o potwierdzeniu aby mógł zejść mi z konta bo będzie płatność ratalna zadłużenia to odda mi te zablokowane 3000zl, czy już je zatrzyma. Jeśli tak to w jakim czasie. Podobno zanim bank wyślę te pieniądze są blokowane przez 7 dni a jak widać do czasu odblokowania przez komornika będą maksymalnie 2 dni , więc jest szansa że zostaną mi od razu zwrócone na konto ?

W takiej sytuacji należy pilnie złożyć formalny wniosek o wstrzymanie egzekucji w trybie art. 822 k.p.c. Wówczas komornik wstrzyma się z dalszymi czynnościami i o dalszym toku egzekucji zadecyduje wierzyciel. To, że dokonano zajęcia kwoty ponad kwotę wolną od zajęcia na rachunku bankowym nie jest faktycznie winą komornika, ale banku, w którym posiada Pan rachunek. I to właśnie bank powinien odblokować środki zajęte poniżej ustawowego limitu. Więcej znajdzie Pan w naszym poradniku dostępnym tutaj: https://www.darmowyprawnik.eu/kwota-wolna-od-zajecia-komorniczego-na-rachunku-bankowym-2018-blokada-konta-przez-komornika-jak-sie-bronic-poradnik/

Trzeba sobie również zadać pytanie i sprawdzić, czy komornik działa zgodnie z prawem? Możliwe, że na etapie postępowania sądowego doszło do uchybień procesowych, które finalnie mogą doprowadzić do uchylenia tytułu wykonawczego, umorzenia egzekucji i nawet odzyskania zabranych środków w toku egzekucji. Czy w Pana sprawie to możliwe? Możemy to ustalić dopiero po przeprowadzeniu gruntownej analizy Pańskiej sprawy. Zgłoszenia swojej sprawy można dokonywać telefonicznie dzwoniąc pod numer 530 333 130, wysyłając maila na: kontakt@eurolege.pl albo wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie internetowej: https://www.darmowyprawnik.eu/anuluj-dlug/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...