Gość AnnaBal Napisano Maj 21, 2020 Share Napisano Maj 21, 2020 Dzień dobry, witam wszystkich forumowiczów i mam do Was takie pytanie. Czy ktoś mi może wyjaśnić prostymi słowami na czym polega sankcja kredytu darmowego? Znalazłam w internecie trochę informacji na ten temat, ale nie do końca wszystko rozumiem. Moje pytanie wzięło się stąd, że mam trochę pożyczek i kredytów, które już są spłacone albo zaraz zostaną spłacone bo zostało po 2-3 raty. Mam to szczęście, że teraz w trakcie epidemii nie straciłam pracy i mogę zamykać stare sprawy finansowe bez obawy o przyszłość. Jak wspomniałam szukałam trochę w internecie, ale wszystkie te informacje i porady są napisane bardzo prawniczym językiem. Czy ktoś na forum może mi wyjaśnić co to jest sankcja kredytu darmowego i jak z niej skorzystać? I jeszcze na koniec pytanie do prawników z kancelarii, czy pomagacie w takich sprawach? Jak mogę się do Was zgłosić. Na koniec wrzucam jeszcze to co znalazłam na temat sankcji w sieci (jeden z wielu opisów), ale jak pisałam, nie ogarniam tego. ? Cytat 2. Istota i zakres sankcji kredytu darmowego Sankcja kredytu darmowego – w kształcie wynikającym z art. 45 u.k.k. – sprowadza się do pozbawienia kredytodawcy przychodów z tytułu określonego kredytu konsumenckiego, czyli utraty zarobku planowanego w ramach danej transakcji. Jeżeli zastosowano taką sankcję, kredytobiorca pozostaje zobowiązany jedynie – z pewnymi wyjątkami – do zwrotu kredytodawcy kapitału wykorzystanego kredytu. Sankcja ta obejmuje zasadniczo wszystkie przychody kredytodawcy związane z kredytem konsumenckim, niezależnie od ich nazwy: odsetki, opłaty, prowizje, składki, koszty itd. Mogą one wynikać z umowy o kredyt konsumencki lub odrębnego porozumienia między stronami, które dodatkowo reguluje warunki danego kredytu (np. porozumienia restrukturyzacyjnego). 3. Przesłanki sankcji kredytu darmowego Sankcja kredytu darmowego powstaje w przypadku, gdy kredytodawca naruszył jeden z obowiązków, który nałożono nań na podstawie przepisów wymienionych w art. 45 ust. 1 u.k.k. w odniesieniu do: 1) formy umowy o kredyt konsumencki (art. 29 ust. 1 u.k.k.), 2) niektórych elementów treści dokumentu umowy o kredyt konsumencki (art. 30 ust. 1 pkt 1–8, 10, 11, 14-17 u.k.k.), 3) treści dokumentu umowy o kredyt wiązany lub kredyt w formie odroczonej płatności (art. 31 u.k.k.), 4) treści dokumentu umowy o kredyt w rachunku konsumenta, gdy kredyt ten podlega spłacie na żądanie lub w terminie do trzech miesięcy (art. 32 u.k.k.), 5) treści dokumentu umowy o kredyt, który spełnia przesłanki określone w art. 4 ust. 2 pkt 5 u.k.k., tzw. kredyt restrukturyzacyjny (art. 33 u.k.k.), 6) wysokości opłat pobieranych od konsumenta w związku z opóźnieniem w spłacie kredytu (art. 33a u.k.k.), 7) wysokości pozaodsetkowych kosztów kredytu (art. 36a-36c u.k.k.). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość marek Napisano Maj 21, 2020 Share Napisano Maj 21, 2020 Sankcja kredytu polega na tym, że możesz złożyć taki wniosek do twojego pożyczkodawcy o sankcji kredytu darmowego, w przypadku uznania takiej sankcji spłacasz tylko kapitał pożyczki bez dodatkowych kosztów pozaodsetkowych naliczonych przez firmę. Jak wzięłaś np 1000 zł w jakimś vivusie albo providencie, a do spłaty masz ze wszystkimi kosztami 2000 zł to możesz złożyć taką sankcje co do tych dodatkowych kosztów ponad kapitał czyli około 1000 zł. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się