Skocz do zawartości

Komornik a konto bankowe

kinga

Polecane posty

Cześć, zobaczyłam na swoim koncie dziś blokadę zajęcia egzekucyjnego. Lecz do mojego konta jest jeszcze upoważniony mój narzeczony który dostaje swoje wynagrodzenie, zasiłki 500+ oraz w najbliższym czasie ma również wpłynąć postojowe. Co mogę zrobić aby komornik nie zabierał wynagrodzenia i przypadkowo zasiłków ? Czy postojowe również zajmuje komornik jeśli jest na współwłaściciela konta ? Pisać jakieś wnioski do komornika ? Ja póki co nie posiadam wpływów na konto .

Świadczenie 500+ nie podlega zajęciu komorniczemu i jeśli wpływa na konto powinno zostać zwolnione od zajęcia. Podobnie jest z wynagrodzeniem za pracę, które w kwocie minimalnej krajowej wolne jest zasadniczo od potrąceń egzekucyjnych. O zajmowaniu środków niepodlegających zajęciu należy jak najszybciej powiadomić komornika i ewentualnie również prezesa sądu, przy którym działa komornik.

Trzeba pamiętać, że komornik zajmując konto bankowe nie wie z jakiego źródła środki się tam znajdują oraz jakie będą wpływały w przyszłości. Wiedzę taką posiada jedynie bank prowadzący rachunek. I to zasadniczo bank ponosi winę za niedopatrzenia.

Oczywiście należałoby się także pochylić nad kwestią tego, czy tytuł wykonawczy stanowiący podstawę egzekucji nie jest wadliwy. Czy na etapie postępowania sądowego nie popełniono żadnych błędów, co niestety się zdarza. Zachęcamy do kontaktu. Możemy dokonać analizy Pani sprawy pod kątem prawnym.

Zgłoszenia swojej sprawy można dokonywać telefonicznie dzwoniąc pod numer: 530 333 130, wysyłając maila na: kontakt@eurolege.pl albo wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie internetowej: https://www.darmowyprawnik.eu/anuluj-dlug/

Wstępna analiza sprawy jest zawsze bezpłatna.

• Thanks 1

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...