Gość Ona Napisano Maj 23, 2020 Share Napisano Maj 23, 2020 Witam. Mam pytanie dotyczące tarczy 3.0. Mam komornika na koncie i co miesiąc pobiera mi z pensji 1000 zl. Zostaje mi kwota wolna 1920. Od 16 maja weszła tarcza 3.0. Wychowuje sama 2 dzieci. Nie otrzymuje alimentów od Państwa ani od komornika. Wydatki są duże bo np wynajmuje mieszkanie które pokrywa mi cale pieniądze które zostawia mi Komornik plus inne wydatki. Moje pytanie brzmi. Komu ta tarcza przysługuje? Czy jeśli w chwili obecnej moja kwota wolna wzrośnie a jeśli tak to czy powinnam pisać pisma do pracodawcy, banku, komornika? Proszę o odpowiedź. Dziękuję. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość ON Napisano Maj 23, 2020 Share Napisano Maj 23, 2020 48 minut temu, Gość Ona napisał: Witam. Mam pytanie dotyczące tarczy 3.0. Mam komornika na koncie i co miesiąc pobiera mi z pensji 1000 zl. Zostaje mi kwota wolna 1920. Od 16 maja weszła tarcza 3.0. Wychowuje sama 2 dzieci. Nie otrzymuje alimentów od Państwa ani od komornika. Wydatki są duże bo np wynajmuje mieszkanie które pokrywa mi cale pieniądze które zostawia mi Komornik plus inne wydatki. Moje pytanie brzmi. Komu ta tarcza przysługuje? Czy jeśli w chwili obecnej moja kwota wolna wzrośnie a jeśli tak to czy powinnam pisać pisma do pracodawcy, banku, komornika? Proszę o odpowiedź. Dziękuję. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marcin Napisano Maj 23, 2020 Share Napisano Maj 23, 2020 26 minut temu, Gość Gość ON napisał: Dzień dobry Pracuje na pełen etat Tarcza3.0 też mnie obejmuje jestem sam nie mam nikogo na utrzymaniu.Pracodawca zmniejszył nam wymiar zatrudnienia czy kwota wolna od potrąceń mnie też obejmuje że komornik nie ruszy tej kwoty wolnej od potrąceń.Pozdrawiam Marcin Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Maj 25, 2020 Share Napisano Maj 25, 2020 Dnia 23.05.2020 o 19:29, Gość Ona napisał: Witam. Mam pytanie dotyczące tarczy 3.0. Mam komornika na koncie i co miesiąc pobiera mi z pensji 1000 zl. Zostaje mi kwota wolna 1920. Od 16 maja weszła tarcza 3.0. Wychowuje sama 2 dzieci. Nie otrzymuje alimentów od Państwa ani od komornika. Wydatki są duże bo np wynajmuje mieszkanie które pokrywa mi cale pieniądze które zostawia mi Komornik plus inne wydatki. Moje pytanie brzmi. Komu ta tarcza przysługuje? Czy jeśli w chwili obecnej moja kwota wolna wzrośnie a jeśli tak to czy powinnam pisać pisma do pracodawcy, banku, komornika? Proszę o odpowiedź. Dziękuję. Na każdego członka rodziny, nieosiągającego dochodu kwota wolna od zajęcia zwiększa się o 25%. Należy jak najszybciej o licznie dzieci powiadomić komornika, który powinien zwolnić kwotę od zajęcia. Jeśli tego nie zrobi trzeba jak najszybciej o tym fakcie powiadomić prezesa sądu rejonowego, przy którym działa komornik. Więcej na tema zmian w tarczy 3.0, które dotyczą dłużników znajdzie Pani w naszym poradniku dostępnym tutaj: https://www.darmowyprawnik.eu/tarcza-3-0-rzecznika-praw-obywatelskich-krytykuje-zmiany-dla-dluznikow-sprawdz-co-sie-zmieni/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Maj 25, 2020 Share Napisano Maj 25, 2020 Dnia 23.05.2020 o 20:47, Gość Marcin napisał: Dzień dobry Pracuje na pełen etat Tarcza3.0 też mnie obejmuje jestem sam nie mam nikogo na utrzymaniu.Pracodawca zmniejszył nam wymiar zatrudnienia czy kwota wolna od potrąceń mnie też obejmuje że komornik nie ruszy tej kwoty wolnej od potrąceń.Pozdrawiam Marcin W Pana przypadku zastosowanie znajdzie ochrona wynagrodzenia za pracę, która zapisana jest w kodeksie pracy. Więcej na ten temat znajdzie Pan w poradniku na naszym blogu pod tym linkiem: https://www.darmowyprawnik.eu/pensji-moze-zabrac-komornik-2018-r/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Marcin Napisano Maj 28, 2020 Share Napisano Maj 28, 2020 Dnia 25.05.2020 o 08:59, EUROLEGE Kancelaria napisał: W Pana przypadku zastosowanie znajdzie ochrona wynagrodzenia za pracę, która zapisana jest w kodeksie pracy. Więcej na ten temat znajdzie Pan w poradniku na naszym blogu pod tym linkiem: https://www.darmowyprawnik.eu/pensji-moze-zabrac-komornik-2018-r/ Tak zgadza się też byłem pewien ,że moja wypłata wyniesie( przy podstawowych kosztach uzyskania przychodu bez ulgi podatkowej – 1.876,62 zł) ale się przeliczyłem Pani w płacach powiedziała ,że jeśli zmniejszono nam wymiar pracy ,to i kwota od zajęć komorniczych ulega zmianie ,tak więc wypłaty dostałem 1503 zł.Myślę ,że nie powinno tak być ,ponieważ to nie z mojej winy pracodawca obniży nam etaty ,tylko z powodu sytuacji jaka panuje obecnie w kraju.i komornik powinien zabrać tylko nadwyżkę jak była 1.876,62 zł a nie jeszcze ponad 300 zł zabrał z kwoty którą dostawałem. Nie wiem może i się mylę dlatego szukam pomocy i jakiejś odpowiedzi aby przedstawić pani w płacach Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gosc Marcin Napisano Maj 28, 2020 Share Napisano Maj 28, 2020 Dnia 25.05.2020 o 08:59, EUROLEGE Kancelaria napisał: W Pana przypadku zastosowanie znajdzie ochrona wynagrodzenia za pracę, która zapisana jest w kodeksie pracy. Więcej na ten temat znajdzie Pan w poradniku na naszym blogu pod tym linkiem: https://www.darmowyprawnik.eu/pensji-moze-zabrac-komornik-2018-r/ zgadza się i myślałem ,że dostanę kwotę 1.876,62 zł jak zawsze ,a tu 15003 zł.To nie z mojej winy obniżono nam etaty ,tylko ze względu sytuacji jaka panuje w Kraju pytam bo chce pokazać pani w placach jak faktycznie jest. nie wiem może się mylę i ona dobrze policzyla.Pozdrawiam Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Komornicy Napisano Czerwiec 4, 2020 Share Napisano Czerwiec 4, 2020 Dnia 25.05.2020 o 08:57, EUROLEGE Kancelaria napisał: Na każdego członka rodziny, nieosiągającego dochodu kwota wolna od zajęcia zwiększa się o 25%. Należy jak najszybciej o licznie dzieci powiadomić komornika, który powinien zwolnić kwotę od zajęcia. Jeśli tego nie zrobi trzeba jak najszybciej o tym fakcie powiadomić prezesa sądu rejonowego, przy którym działa komornik. Więcej na tema zmian w tarczy 3.0, które dotyczą dłużników znajdzie Pani w naszym poradniku dostępnym tutaj: https://www.darmowyprawnik.eu/tarcza-3-0-rzecznika-praw-obywatelskich-krytykuje-zmiany-dla-dluznikow-sprawdz-co-sie-zmieni/ Dnia 25.05.2020 o 08:57, EUROLEGE Kancelaria napisał: Na każdego członka rodziny, nieosiągającego dochodu kwota wolna od zajęcia zwiększa się o 25%. Należy jak najszybciej o licznie dzieci powiadomić komornika, który powinien zwolnić kwotę od zajęcia. Jeśli tego nie zrobi trzeba jak najszybciej o tym fakcie powiadomić prezesa sądu rejonowego, przy którym działa komornik. Więcej na tema zmian w tarczy 3.0, które dotyczą dłużników znajdzie Pani w naszym poradniku dostępnym tutaj: https://www.darmowyprawnik.eu/tarcza-3-0-rzecznika-praw-obywatelskich-krytykuje-zmiany-dla-dluznikow-sprawdz-co-sie-zmieni/ Dzień dobry. Piszę ponownie w sprawie tej tarczy. Oświadczenia napisałam do pracodawcy, kolejne oświadczenia napisałam do komorników i tylko 1 wysłał pismo do banku zwalniając konto bankowe od wynagrodzenia. Kolejny czeka na akta od drugiego komornika i tak w kółko. Mam wrażenie że nie koniecznie chcą dostosowac się do ustawy która rząd wprowadził. Oświadczenia mają wszyscy komornicy którzy blokują mi konto. Czy jeżeli do 09.06 nie odblokują mi konta w banku mam prawo na ich opieszałość w tej sprawie i złożenie skargi na komornika? Proszę o odpowiedź. Dziękuję bardzo. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Czerwiec 5, 2020 Share Napisano Czerwiec 5, 2020 Jeśli komornicy nie reagują to należy szybko złożyć skargę w trybie nadzoru nad komornikami do prezesów sądów, przy których działają. Można również rozważyć złożenie zawiadomienie do organów dyscyplinarnych izb komorniczych właściwych dla komorników prowadzących egzekucje oraz wniosku o podjęcie działań nadzorczych nad komornikami do Ministerstwa Sprawiedliwości. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się