Skocz do zawartości

Upadłość konsumencka, syndyk, sąd

Gość Alan

Polecane posty

Gość Alan

Dzień dobry,

Niedawno ogłosiłem upadłość konsumencką, syndyk zajął wszystkie moje rachunki bankowe, na które wpływały m.in. świadczenia emerytalne. Mam problem z kontaktem z syndykiem, nie udziela żadnych informacji dot. postępowania, często również zwraca się do mnie w sposób niekulturalny, miałem kilku komorników przed ogłoszeniem upadłości, jeden z nich do tej pory prowadzi egzekucję z mojego rachunku bankowego. Czy można jakoś wpłynąć na syndyka i tego komornika, co dalej z postępowaniem?

Postępowanie egzekucyjne powinno zostać umorzone z dniem ogłoszenia upadłości. Komornik działa bez podstawy prawnej, w związku z czym powinien Pan jak najszybciej złożyć komornikowi wniosek o umorzenie egzekucji przesyłając co najmniej kserokopię postanowienia o ogłoszeniu upadłości. Takie pismo powinno również trafić do prezesa sądu rejonowego, przy którym działa komornik.

Co do syndyka, to wszystkie kwestie związane z prowadzonym postępowaniem upadłościowym powinien Pan zgłaszać do sędziego nadzorującego to postępowanie.

Niestety, ale przedwczesne podejmowanie kroków w celu uzyskania upadłości konsumenckiej jest wielkim błędem. Wielu osobom wydaje się, że ogłoszenie upadłości konsumenckiej w magiczny sposób spowoduje, że nagle ich problemy przestaną istnieć. Nic jednak bardziej mylnego. To dopiero początek problemów. A zgodnie z obowiązującymi przepisami upadłość może trwać nawet 13 lat i zakończyć się bez umorzenia długów upadłego. Dlatego zawsze lepiej na początku skorzystać z podstawowych metod oddłużania, a upadłość konsumencką zostawić sobie na czas, kiedy inne metody oddłużania zawiodą.

Dodatkowo zachęcamy do przejrzenia oddzielnego tematu poświęconego upadłości konsumenckiej: 

Dnia 29.05.2020 o 11:10, Gość Alan napisał:

Dzień dobry,

Niedawno ogłosiłem upadłość konsumencką, syndyk zajął wszystkie moje rachunki bankowe, na które wpływały m.in. świadczenia emerytalne. Mam problem z kontaktem z syndykiem, nie udziela żadnych informacji dot. postępowania, często również zwraca się do mnie w sposób niekulturalny, miałem kilku komorników przed ogłoszeniem upadłości, jeden z nich do tej pory prowadzi egzekucję z mojego rachunku bankowego. Czy można jakoś wpłynąć na syndyka i tego komornika, co dalej z postępowaniem?

Nigdy upadłość konsumencka. Nigdy żadna upadłość. Zjedzą cię. Syndyk zabierze ostatnią koszulę a i tak zostaniesz z długami. Naprawdę ucz się na błędach innych nie na sobie...

• 9 months later...
Dnia 4.06.2020 o 06:21, Gość Tymek napisał:

Nigdy upadłość konsumencka. Nigdy żadna upadłość. Zjedzą cię. Syndyk zabierze ostatnią koszulę a i tak zostaniesz z długami. Naprawdę ucz się na błędach innych nie na sobie...

Zgadzamy się z Panem co do zasady. W naszej ocenie upadłość konsumencka jest absolutną ostatecznością. I pozostaje tylko wtedy, kiedy inne, podstawowe metody oddłużania zawodzą. Poza tym, jeśli osoba zadłużona prowadzi np. 10 procesów sądowych z chwilówkami czy bankami i 5 z nich wygra, to w przyszłej upadłości do spłaty pozostanie kwota z tych przegranych 5 spraw, a nie z 10 spraw. 

Podmioty, które namawiają osoby zadłużone do upadłości konsumenckiej nie mówią zazwyczaj z czym się ona finalnie wiąże pod rządami nowych przepisów. Oczywiście sąd ogłosi upadłość, ale później postępowanie upadłościowe może trwać latami, a skutkiem takiego procesu może nie być pełne oddłużenie. Co więcej, w skład długów upadłościowych wejdą też te przedawnione. Dlatego uczulamy prze pochopnym decydowaniem się na upadłość konsumencką.

Jeśli ktokolwiek ma problem z długami to zanim podejmie decyzję o upadłości konsumenckiej warto skorzystać z porady. W naszej Kancelarii EUROLEGE doradzamy i pomagamy wychodzić z długów. Wstępna analiza sprawy jest u nas całkowicie bezpłatna.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...