Skocz do zawartości

Kredyt po tacie

Kosik

Polecane posty

Kochani podpowiedzcie.

Tato mój mial kredyt got nieubezpieczony, zmarł w 01.2019r. W sierpniu 2019 mielismy sprawe spadkową. Tego kredytu do splaty zostało ok 13 tyś. Powiedzcie mi co mam z tym zrobić? Spłacać? Czy jest możliwość w jakiś sposób wystąpienia o umorzenie tego zobowiązania?W postępowaniu spadkowym bylo 5 osób. Dajcie mi jakieś rady i dzieki z góry

Gość Bizon

A gdzie miał tej kredyt? Jak w jakiejś chwilówce to szanse na rozsądne negocjowanie są bliskie 0. Jak z bankiem już trochę lepiej. Jak nie mieliście jeszcze działu spadku to każdy z was odpowiada solidarnie. Czyli nie ma podziału długu i od każdego mogą domagac się zaplaty całości zadłużenia.

Ja bym jeszcze poczekal że splacaniem. Może da się jakoś z tego wyjść obronną ręką?

No i jeszcze jedno. Czy tato pozostawił po sobie jakiś majątek? Bo dziedziczenie jak rozumiem było z dobrodziejstwem inwentarza.

Kredyt był w Nest Banku. Odnośnie majątku tato zostawil jedynie po sobie samochód którym byłem współwłaścicielem wart 3000zl i dlatego musiałem załozyc sprawę spadkową bo nie mogłem go przerejestrować. Na postanowieniu nie jest napisane że z dobrodziejstwem inwentarza a że sąd postanawia stwierdzic spadek dla kazdego w określonej części. Ostatnio dzwoniłem do banku to chcą żebym to spłacił(sam kapitał) znów inni członkowie nie wiedzą ze tata mial wgl ten kredyt i chyba wole zeby się nie dowiedzieli

34 minuty temu, Gość Bizon napisał:

A gdzie miał tej kredyt? Jak w jakiejś chwilówce to szanse na rozsądne negocjowanie są bliskie 0. Jak z bankiem już trochę lepiej. Jak nie mieliście jeszcze działu spadku to każdy z was odpowiada solidarnie. Czyli nie ma podziału długu i od każdego mogą domagac się zaplaty całości zadłużenia.

Ja bym jeszcze poczekal że splacaniem. Może da się jakoś z tego wyjść obronną ręką?

No i jeszcze jedno. Czy tato pozostawił po sobie jakiś majątek? Bo dziedziczenie jak rozumiem było z dobrodziejstwem inwentarza.

Kredyt był w Nest Banku. Odnośnie majątku tato zostawil jedynie po sobie samochód którym byłem współwłaścicielem wart 3000zl i dlatego musiałem załozyc sprawę spadkową bo nie mogłem go przerejestrować. Na postanowieniu nie jest napisane że z dobrodziejstwem inwentarza a że sąd postanawia stwierdzic spadek dla kazdego w określonej części. Ostatnio dzwoniłem do banku to chcą żebym to spłacił(sam kapitał) znów inni członkowie nie wiedzą ze tata mial wgl ten kredyt i chyba wole zeby się nie dowiedzieli

Gość Bizon

To w sumie do spłaty pozostanie tyle co wart był majątek waszego ojca. Bank jednak domyślam się nie pójdzie na to i zechce więcej.

Ale w sumie może napiszcie do Eurolege. Mi kiedyś prowadzili negocjacje z windykatorem i nic nie musiałem płacić. Za analizę nic nie biorą.

1 godzinę temu, Gość Bizon napisał:

To w sumie do spłaty pozostanie tyle co wart był majątek waszego ojca. Bank jednak domyślam się nie pójdzie na to i zechce więcej.

Ale w sumie może napiszcie do Eurolege. Mi kiedyś prowadzili negocjacje z windykatorem i nic nie musiałem płacić. Za analizę nic nie biorą.

Ale w jaki sposób się dogadać żeby spłacić wartość majątku?

Gość Bizon

Wynika to z tego, że odpowiedzialność z dobrodziejstwem inwentarza ogranicza się tylko do aktywów majątku spadkodawcy. Jak miał majątek warty np 3 tysiące to spadkobiercy odpowiadają tylko do tej wartości i ani złotówki więcej.

Dnia 30.05.2020 o 10:10, Kosik napisał:

Kredyt był w Nest Banku. Odnośnie majątku tato zostawil jedynie po sobie samochód którym byłem współwłaścicielem wart 3000zl i dlatego musiałem załozyc sprawę spadkową bo nie mogłem go przerejestrować. Na postanowieniu nie jest napisane że z dobrodziejstwem inwentarza a że sąd postanawia stwierdzic spadek dla kazdego w określonej części. Ostatnio dzwoniłem do banku to chcą żebym to spłacił(sam kapitał) znów inni członkowie nie wiedzą ze tata mial wgl ten kredyt i chyba wole zeby się nie dowiedzieli

Należy złożyć w sądzie wniosek o sporządzenie spisu inwentarza, którego sporządzenie zostanie zlecone komornikowi. Dopiero taki dokument stanowi dowód tego, co konkretnie wchodzi do spadku i jaką ma wartość. Wówczas należy ewentualnie spłacić kwotę wynikającą ze spisu inwentarza.

Może się oczywiście zdarzyć, że bank skieruje sprawę do sądu, ale wówczas przegra. Wystarczy wtedy tylko okazać spis inwentarza sporządzony przez komornika i potwierdzenie w postaci postanowienia sądu o zatwierdzeniu spisu inwentarza.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...