Skocz do zawartości

Negatywne wpisy w BIK mimo spłaty pożyczek

elara90

Polecane posty

Dzień dobry, mam problem z dwoma zadłuzeniami, które zostały w całości spłacone. Dnia 31.05 pobrałem raport BIK, wygląda to tak:

A778B717-0D9A-46F7-9D1F-D99B212FD05D.jpeg.32aab2a8b9b81540c7c9f78fa8813048.jpeg

64B53094-D20B-43AA-A947-171ED250CA39.jpeg.fc8a0a738f7adda9f8297dc4b3a2b43c.jpeg

Pierwsze zadłużenie zostało spłacone dnia 13.01.20 na kwote 3623,97zl (nakaz sądowy, data prawomoc. 07.01.20), jednak nadal widnieje jako nie spłacone.

Drugie zadłużenie zostało spłacone dnia 15.01.20 na kwote 5093,61zl (nakaz sądowy, data prawomoc. 06.11.20), widnieje w infomonitor.

Czy mogę coś z tym zrobić? Proszę o pomoc.

11 godzin temu, elara90 napisał:

Dzień dobry, mam problem z dwoma zadłuzeniami, które zostały w całości spłacone. Dnia 31.05 pobrałem raport BIK, wygląda to tak:

A778B717-0D9A-46F7-9D1F-D99B212FD05D.jpeg.32aab2a8b9b81540c7c9f78fa8813048.jpeg

64B53094-D20B-43AA-A947-171ED250CA39.jpeg.fc8a0a738f7adda9f8297dc4b3a2b43c.jpeg

Pierwsze zadłużenie zostało spłacone dnia 13.01.20 na kwote 3623,97zl (nakaz sądowy, data prawomoc. 07.01.20), jednak nadal widnieje jako nie spłacone.

Drugie zadłużenie zostało spłacone dnia 15.01.20 na kwote 5093,61zl (nakaz sądowy, data prawomoc. 06.11.20), widnieje w infomonitor.

Czy mogę coś z tym zrobić? Proszę o pomoc.

Należy jak najszybciej napisać do wierzyciela wniosek o skorygowanie/wykreślenie nieaktualnych wpisów. Należy również napisać do podmiotu prowadzącego rejestr ze sprzeciwem od istniejących wpisów załączając dowody spłaty.

Gdyby wpisy nie zostały skorygowane/wykreślone można złożyć w sądzie pozew o naruszenie dóbr osobistych.

I jeszcze jedno pytanie: czy wskazane wyżej sądowe nakazy zapłaty były przez Panią odbierane? Czy też doręczane przez awizo i nigdy ich Pani nie widziała na oczy?

11 minut temu, elara90 napisał:

Dziękuję za odpowiedź.

Nakazy sądowe nie były odbierane, ponieważ przychodziły na adres pod którym już nie mieszkam. Czy ma to jakieś znaczenie?

To w takiej sytuacji można je uchylić, umorzyć egzekucje komornicze, a wpłacone środki odzyskać. Wynika to z faktu nieskutecznej formalnie procedury doręczania jeszcze na etapie sądowym. Chętnie Pani pomożemy w tej sprawie. Każdego dnia otrzymujemy co najmniej kilka-kilkanaście takich spraw do prowadzenia. Okazuje się, że naruszenia przepisów o doręczeniach na etapie postępowań sądowych - głównie EPU - nie są aż tak rzadkie.

Zgłoszenia swojej sprawy można dokonywać telefonicznie dzwoniąc pod numer: 530 333 130, wysyłając maila na: kontakt@eurolege.pl albo wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie internetowej: https://www.darmowyprawnik.eu/anuluj-dlug/

Wstępna analiza sprawy jest zawsze bezpłatna.

Dnia 2.06.2020 o 08:26, EUROLEGE Kancelaria napisał:

Należy jak najszybciej napisać do wierzyciela wniosek o skorygowanie/wykreślenie nieaktualnych wpisów. Należy również napisać do podmiotu prowadzącego rejestr ze sprzeciwem od istniejących wpisów załączając dowody spłaty.

Gdyby wpisy nie zostały skorygowane/wykreślone można złożyć w sądzie pozew o naruszenie dóbr osobistych.

I jeszcze jedno pytanie: czy wskazane wyżej sądowe nakazy zapłaty były przez Panią odbierane? Czy też doręczane przez awizo i nigdy ich Pani nie widziała na oczy?

Napisałem do wierzyciela wniosek o wykreślenie nieaktualnych wpisów. Dostałem odpowiedź, że z ich strony żadnego w bazie BIK S.A. nie posiadam. Czy to przez wpis w infomonitor nigdzie nie mogę otrzymać pożyczki? Proszę o pomoc co robić dalej. 

1 minutę temu, elara90 napisał:

Napisałem do wierzyciela wniosek o wykreślenie nieaktualnych wpisów. Dostałem odpowiedź, że z ich strony żadnego w bazie BIK S.A. nie posiadam. Czy to przez wpis w infomonitor nigdzie nie mogę otrzymać pożyczki? Proszę o pomoc co robić dalej. 

Czy już sprawa z egzekucjami była do nas zgłaszana? BIG Infomonitor to nie jest to samo co BIK. Na rynku działa kilka rejestrów gospodarczych i do każdego, w którym osoba zadłużona posiada wpis powinna złożyć stosowny sprzeciw.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...