Skocz do zawartości

Windykacja dzwoni do pracy i sąsiadów. Co mam zrobić?

Gość MartaSz

Polecane posty

Gość MartaSz

Jestem na skraju załamania nerwowego. Firmy windykacyjne nie dają mi spokoju. Do niedawna tylko dzwonili do mnie. Potrafili to robić po kilka razy dziennie. A teraz jest jeszcze gorzej. Dzwonią nawet do moich sąsiadów i zakładu pracy! Robią mi taki wstyd, że czasami chciałbym się zapaść pod ziemię. Czy oni mogą tak niszczyć normalnych ludzi? Przecież ja tych pieniędzy nie ukradłam...

Nie ma na nich żadnego sposobu? Proszę o poradę bo nie wiem ile wytrzymam takiej presji.

Oczywiście zachowania windykatora sprzeczne są nie tylko z zasadami współżycia społecznego, ale również przepisami prawa. Informowanie osób trzecich przez wierzyciela o zadłużeniu jego dłużnika jest czynem mogącym nosić znamiona naruszenia dóbr osobistych. Windykatorowi nie wolni dzwonić do rodziny, znajomych, przyjaciół, sąsiadów czy zakładu pracy osoby zadłużonej i informować ich o długach potencjalnego dłużnika. Jeśli tak się dzieje, to zdecydowanie osobie zadłużonej przysługuje prawo do złożenia pozwu o naruszenie dóbr osobistych, w którym można żądać nie tylko usunięcia skutków naruszenia dóbr w postaci oficjalnych przeprosin, ale też zaniechania takiego działania na przyszłość oraz uzyskania stosownej rekompensaty pieniężnej w postaci zadośćuczynienia. A kwoty mogą być nawet kilku-kilkunastotysięczne. Wszystko zależy od okoliczności danego przypadku. Więcej na temat naruszania dóbr osobistych przez windykatorów oraz sposobów na ich ochronę znajdzie Pani w naszym poradniku na blogu: https://www.darmowyprawnik.eu/zadoscuczynienie-naruszenie-dobr-osobistych-windykatora-odszkodowanie/

Dodatkowo polecamy również złożenie skarg na działania firmy windykacyjnej. Jak to zrobić znajdzie Pani tutaj: https://www.darmowyprawnik.eu/skarga-na-windykatora-wzor/

Ponadto jeśli działania firmy windykacyjnej mają charakter uporczywy, to możliwe jest również złożenie zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa uporczywego nękania. Opis i wzór znajdzie Pani tutaj: https://www.darmowyprawnik.eu/uporczywe-nekanie-z-windykacji-zawiadomienie-o-mozliwosci-popelnienia-przestepstwa-przez-windykatora-wzor/

Do mnie windykator z Profi Credit przychodzi przynajmniej 1 raz w tygodniu. Kiedyś nawet wszedł mi do mieszkania i powiedział, że wyjdzie jak zapłacę. Kiedy zadzwoniłem na policję szybko uciekł. To co napisaliście to prawda. Jednak oni są jak muchy. Raz się ich pogonić wracają kolejni.

A o tej ochronie nie wiedziałem. Mogę się do was zgłosić z taką sprawą? Mam dowody na nękanie.

3 godziny temu, Gość Gruby napisał:

Do mnie windykator z Profi Credit przychodzi przynajmniej 1 raz w tygodniu. Kiedyś nawet wszedł mi do mieszkania i powiedział, że wyjdzie jak zapłacę. Kiedy zadzwoniłem na policję szybko uciekł. To co napisaliście to prawda. Jednak oni są jak muchy. Raz się ich pogonić wracają kolejni.

A o tej ochronie nie wiedziałem. Mogę się do was zgłosić z taką sprawą? Mam dowody na nękanie.

Oczywiście zapraszamy do kontaktu. Postaramy się Panu pomóc.

Zgłoszenia swojej sprawy można dokonywać telefonicznie dzwoniąc pod numer: 530 333 130, wysyłając maila na: kontakt@eurolege.pl albo wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie internetowej: https://www.darmowyprawnik.eu/anuluj-dlug/

Wstępna analiza sprawy jest zawsze bezpłatna.

Ja o tych durni nie odbieram telefonu. Mam apke którą blokuje numery ukryte i nie zapisane. Raz już byli u mojej byłej niewiem z sakąd dostali adres ale zostali grzecznie poinformowani że jak jeszcze raz będą nachodzić osoby trzecie nie spokrewnione z ze Mną. To odrazu zawiadomienie na Policje o Na chodzenie i nękanie. A po drugie to mam już komornika który Mi ściąga z wypłaty ale i tak wszystkiego nie zabierze bo musi zostawić 1950zł i bank tego nie zablokuje.  Powodzenia z oszołomami z windykacji...

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...