Skocz do zawartości

Czy BIK jest legalny?

Gość Łukasz

Polecane posty

Gość Łukasz

Mam negatywne wpisy w Bik. Czy ten rejestr jest w ogóle legalny w Polsce? Coś czytałem na Internecie, że banki nie mogą tak sobie trzymać naszych danych i nimi się wymieniać. Jak w końcu jest?

System BIK jest legalnym źródłem informacji o kredytobiorcach i ich historii kredytowej/pożyczkowej. Z bazy BIK S.A. korzystają przede wszystkim banki tworzące rejestr, ale także większość firm pożyczkowych działających w Polsce. Podstawą działania BIK jest art. 105 ust. 4 prawa bankowego.

Więcej na temat BIK znajdzie Pan tutaj: https://www.darmowyprawnik.eu/czyszczenie-bik-jak-wyczyscic-bik-poradnik-dla-wpisanych-do-bik/

• 2 weeks later...
Gość Robercik
Dnia 4.06.2020 o 20:09, Gość Łukasz napisał:

Mam negatywne wpisy w Bik. Czy ten rejestr jest w ogóle legalny w Polsce? Coś czytałem na Internecie, że banki nie mogą tak sobie trzymać naszych danych i nimi się wymieniać. Jak w końcu jest?

Może i ten Bik jest legalny prawnie. Ale tak czysto moralnie powinien zostać zniszczony. Jak prywatna firma typu bank może decydować o tym czy człowiek np dostanie telefon na abonament? Albo telewizję? Takie śmieszne rejestry dawno powinny już znikać.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...