Gość Daszek80 Napisano Czerwiec 9, 2020 Share Napisano Czerwiec 9, 2020 Mam dług w Kruku. Przedawniony na pewno bo stary kredyt z 2010 roku. I straszą mnie, że jak nie zapłacę do końca tygodnia to kierują sprawę do sądu. Mogę to zrobić zgodnie z prawem? Proszę o poradę. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Czerwiec 10, 2020 Share Napisano Czerwiec 10, 2020 Jeśli roszczenie dochodzone przez windykatora faktycznie istnieje i zostało przez niego skutecznie nabyte to może prowadzić windykację polubowną, a nawet złożyć pozew do sądu o zapłatę. Jeśli natomiast roszczenie takie jest przedawnione, to złożenie pozwu do sądu z teoretycznego punktu widzenia też jest możliwe. Jednak zgodnie z obowiązującymi przepisami i dotychczasowy orzecznictwem sąd miałby obowiązek oddalenia takiego powództwa jeśli pozwanym byłby konsument. Dlatego firmy windykacyjne na dzień dzisiejszy nie pozywają o przedawnione roszczenia w sprawach gdzie pozwanym miałby być konsument, a jeśli tak się zdarzy to stanowi to raczej wypadek przy pracy niż faktyczny zamiar złożenia pozwu przeciwko konsumentowi o przedawnione roszczenie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Daszek80 Napisano Czerwiec 11, 2020 Share Napisano Czerwiec 11, 2020 Dziękuję za odpowiedź. Jakby coś się działo niepokojącego będę się z Państwem kontaktował. Pozdrawiam. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Czerwiec 12, 2020 Share Napisano Czerwiec 12, 2020 Dnia 11.06.2020 o 07:17, Gość Daszek80 napisał: Dziękuję za odpowiedź. Jakby coś się działo niepokojącego będę się z Państwem kontaktował. Pozdrawiam. Oczywiście zachęcamy do kontaktu i również pozdrawiamy! ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się