Marcin Napisano Czerwiec 25, 2019 Share Napisano Czerwiec 25, 2019 Czy jeżeli został udzielony kredyt, a nie miałem zdolności kredytowej, to nie jest to obowiązkiem banku, żeby to sprawdzić? Czy jak pracownik banku popełnił błąd przy ocenie zdolności, to można się wtedy uchylić od spłaty albo walczyć o umożenie długu? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janeczek Napisano Czerwiec 26, 2019 Share Napisano Czerwiec 26, 2019 Z tego co wiem to oni powinni sprawdzać zdolność kredytową przed udzieleniem pożyczki. Jednak jak nie sprawdzą, to nic im nie grozi. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlfaBeta Napisano Czerwiec 26, 2019 Share Napisano Czerwiec 26, 2019 Brak dopełnienia obowiązku oceny zdolności kredytowej jest wykroczeniem, mówi o tym art 138c par 1a kodeksu wykroczeń. Możesz zatem zgłosić na policję, że osoba, która udzielała Ci pożyczki nie dopełniła tego obowiązku. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gośka89 Napisano Czerwiec 26, 2019 Share Napisano Czerwiec 26, 2019 Z tymi pożyczkami i kredytami to już plaga! Ja ostatnio nie chciałam pożyczki to mi ją dali i teraz muszę oddać dwa razy tyle! Poza tym prawie nic nie zarabiam a ciągle dzwonią i mówią, że dadzą bez zdolności, na jakieś oświadczenia. To jakaś paranoja, żeby dawali tak bez żadnego badania możliwości, czy się spłaci czy nie! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Lipiec 3, 2019 Share Napisano Lipiec 3, 2019 Zgodnie z orzecznictwem sądowym brak zbadania zdolności kredytowej przez bank przed udzieleniem kredytu nie powoduje nieważności ani bezskuteczności umowy. W takiej sytuacji przyjmuje się, że bank na własne ryzyko nie badał zdolności kredytowej i udzielił kredytu/pożyczki. Jednak jak wspomniał forumowicz powyżej, takie działanie niezgodne jest z przepisami kodeksu wykroczeń. Można zatem taki fakt zgłosić odpowiednim organom ścigania. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się