kinga Napisano Czerwiec 18, 2020 Share Napisano Czerwiec 18, 2020 Dzień dobry. Od 2 miesięcy trwa egzekucja ( konto bankowe ) . Kilka tygodni temu rozmawiałem z komornikiem z którym dogadałem się na raty po 200zł miesięcznie . Wczoraj dzwonił już z dużo gorszym humorem i osądzaniem mnie że nie miałem mu wysłać 200zł tylko że podobno miałem wpłacić mu całość zadłużenia ( nie miało to miejsca . Ustalone były raty iż chce zakończyć postępowanie do 6 miesięcy) Żąda ode mnie spłaty do końca tego miesiąca 1400zł a jeśli nie spłacę będzie chciał przyjechać na mieszkanie w którym nie mieszkam od ponad 12 lat . Tak się zastanawiam czy jest sens pisać wniosek do sądu o rozłożenie na raty ? Czy sprawdzi się tu art. 320 k.p.c ? Przez telefon mówiłem że z powodu pandemii nie zarabiam dużo a muszę opłacić mieszkanie które wynajmuje 1,300zł i dodatkowo utrzymać rodzinę a jestem jedynym żywicielem rodziny . Co mogę tutaj zrobić aby płacić te raty ? Niestety odpada kontakt z wierzycielem ponieważ jest to firma zagraniczna która skupuje długi ( IFA finanse ) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Czerwiec 18, 2020 Share Napisano Czerwiec 18, 2020 45 minut temu, kinga napisał: Dzień dobry. Od 2 miesięcy trwa egzekucja ( konto bankowe ) . Kilka tygodni temu rozmawiałem z komornikiem z którym dogadałem się na raty po 200zł miesięcznie . Wczoraj dzwonił już z dużo gorszym humorem i osądzaniem mnie że nie miałem mu wysłać 200zł tylko że podobno miałem wpłacić mu całość zadłużenia ( nie miało to miejsca . Ustalone były raty iż chce zakończyć postępowanie do 6 miesięcy) Żąda ode mnie spłaty do końca tego miesiąca 1400zł a jeśli nie spłacę będzie chciał przyjechać na mieszkanie w którym nie mieszkam od ponad 12 lat . Tak się zastanawiam czy jest sens pisać wniosek do sądu o rozłożenie na raty ? Czy sprawdzi się tu art. 320 k.p.c ? Przez telefon mówiłem że z powodu pandemii nie zarabiam dużo a muszę opłacić mieszkanie które wynajmuje 1,300zł i dodatkowo utrzymać rodzinę a jestem jedynym żywicielem rodziny . Co mogę tutaj zrobić aby płacić te raty ? Niestety odpada kontakt z wierzycielem ponieważ jest to firma zagraniczna która skupuje długi ( IFA finanse ) Pani Kingo, jeśli nie mieszka Pani pod adresem zameldowania, to istnieje również duża szansa na to, że nakazy zapłaty czy też wyrok zaoczny w tej sprawie mógł być wysyłany na nieprawidłowy adres. Liczy się bowiem adres zamieszkania a nie zameldowania. Dlatego najlepiej byłoby dokonać analizy sprawy pod tym kątem. Gdyby się okazało, że w sprawie doszło do uchybień formalnych ze strony sądu to ewidentnie można w takiej sytuacji uchylić tytuł wykonawczy, umorzyć egzekucję i zawalczyć o zwrot zabranych przez komornika środków. Zachęcamy do zgłoszenia nam swojej sprawy. Chętnie dokonamy analizy prawnej. Zgłoszenia swojej sprawy można dokonywać telefonicznie dzwoniąc pod numer: 530 333 130, wysyłając maila na: kontakt@eurolege.pl albo wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie internetowej: https://www.darmowyprawnik.eu/anuluj-dlug/ Wstępna analiza sprawy jest zawsze bezpłatna. Dodamy tylko, że komornik tak naprawdę nie jest podmiotem, z którym powinno się ustalać kwestię płatności ewentualnych rat. Nie jest on zasadniczo uprawniony do takich rozmów. A o wszystkim w rzeczywistości decyduje wierzyciel, na którego zlecenie prowadzona jest egzekucja komornicza. Co do art. 320 k.p.c. to nie bęzdie on miał tutaj zastosowania gdyż dotyczy on postępowania przed sądem, a nie postępowania egzekucyjnego. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinga Napisano Czerwiec 19, 2020 Autor Share Napisano Czerwiec 19, 2020 Sprawą zajmował się mój adwokat i zrobił wszystko aby wywalczyć jak najlepsze . Listy przychodziły pod adres mieszkania gdzie mieszka moja rodzina od 12 lat. Mówiłam komornikowi że nie mieszkam tam od tyłu lat to odpowiedział że jego to nie zajmie i że na mieszkaniu na pewno jest jakiś telewizor laptop itp. Chore zagrywki ... Pierwsze mówił że raty do 6 miesięcy max a teraz na odwrót.... Nie wiem już co robić... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Czerwiec 22, 2020 Share Napisano Czerwiec 22, 2020 Dnia 19.06.2020 o 22:30, kinga napisał: Sprawą zajmował się mój adwokat i zrobił wszystko aby wywalczyć jak najlepsze . Listy przychodziły pod adres mieszkania gdzie mieszka moja rodzina od 12 lat. Mówiłam komornikowi że nie mieszkam tam od tyłu lat to odpowiedział że jego to nie zajmie i że na mieszkaniu na pewno jest jakiś telewizor laptop itp. Chore zagrywki ... Pierwsze mówił że raty do 6 miesięcy max a teraz na odwrót.... Nie wiem już co robić... Pani Kingo, prosimy o zgłoszenie nam oficjalnie tej sprawy. Sprawdzimy, czy coś się będzie dało jeszcze zrobić. Jeśli korespondencja sądowa przychodziła na nieprawidłowy adres to być może jeszcze nie wszystko jest stracone. Zapraszamy do kontaktu. Zgłoszenia swojej sprawy można dokonywać telefonicznie dzwoniąc pod numer: 530 333 130, wysyłając maila na: kontakt@eurolege.pl albo wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie internetowej: https://www.darmowyprawnik.eu/anuluj-dlug/ Wstępna analiza sprawy jest zawsze bezpłatna. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się