Gość Ola Napisano Lipiec 17, 2019 Share Napisano Lipiec 17, 2019 Witam mam pytanie miałam kredyt w skok Stefczyka w 2008 roku w 2010 roku przestałam płacić raty był komornik list z sądu który odebrałam a w 2013 roku komornik umorzył postępowanie i dług został kupiony przez inną osobę czyli firmę windykacja casuss i od 2013 do dnia jutrzejszego nie było listów itp a dziś dostałam list od nich że mam spłacić dług czy można prosić o pomoc Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Lipiec 17, 2019 Share Napisano Lipiec 17, 2019 Dzień dobry, Z opisu wynika, że nakaz został doręczony prawidłowo, egzekucja umorzona 6 lat temu więc do przedawnienia nakazu jeszcze nie doszło. W takiej sytuacji może Pani podjąć ryzyko i zostawić to tak jak jest, być może nakaz przedawni się z upływem 10 lat (jednak jest to mało prawdopodobne) lub można spróbować podjąć negocjacje z wierzycielem. Jako, że aktualnym wierzycielem jest firma windykacyjna istnieje szansa na dojście do porozumienia. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Damian Napisano Lipiec 20, 2019 Share Napisano Lipiec 20, 2019 To w końcu nakaz przedawania się po 10 latach, czy po nowelizacji został ten okres skrócony z lat 10 do 6? Już się gubię... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Lipiec 22, 2019 Share Napisano Lipiec 22, 2019 Nowelizacja przewiduje, że 6-letni okres przedawnienia liczy się od dnia wejścia w życie nowych przepisów, czyli od 08 lipca 2019 roku, chyba, że poprzedni 10-letni okres przedawnienia byłby korzystniejszy dla zobowiązanego. Może nam Pan opisać swoją sprawę na kontakt@eurolege.pl Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się