Skocz do zawartości

Komornik umowa zlecenie

Gość Julia

Polecane posty

Chce zatrudnić się na dwa miesiące na umowę zlecenie w sklepie teraz na okres wakacji z możliwością po tym okresie dostania umowy o pracę ,czy komornik weźmie cała wypłatę? Mam 4 dzieci nie będę musiała też zapłacić za opiekę nad nimi itd. ,nie mogę pracować za darmo. 

35 minut temu, Gość Julia napisał:

Chce zatrudnić się na dwa miesiące na umowę zlecenie w sklepie teraz na okres wakacji z możliwością po tym okresie dostania umowy o pracę ,czy komornik weźmie cała wypłatę? Mam 4 dzieci nie będę musiała też zapłacić za opiekę nad nimi itd. ,nie mogę pracować za darmo. 

Jeśli wynagrodzenie z umowy zlecenia stanowić będzie wyłączne źródło utrzymania, to komornik nie może zabrać pieniędzy w kwocie minimalnej krajowej. Więcej na ten temat dowie się Pan z naszego artykułu na blogu: https://www.darmowyprawnik.eu/pensji-moze-zabrac-komornik-2018-r/

1 godzinę temu, Gość Julia napisał:

A jeśli mąż też zarabia najniższa krajowa ?

Jeśli mąż zarabia najniższą krajową na podstawie umowy o pracę to kwota ta wolna jest od zajęcia. Ponadto wprowadzono nowe przepisy, które zwiększają kwotę wolną o 25% na każdego pozostającego na utrzymaniu członka rodziny, jeśli osoba pracująca zarabia więcej niż minimalną krajową.

7 minut temu, Gość Julia napisał:

Chodzi mi o to czy jeśli mąż zarabia to ,czy liczy się to do mojego dochodu czy jak to wygląda 

Nie, w przypadku egzekucji Państwa dochody pozostają odrębnymi źródłami egzekucji. Warunek, aby nie wpływały na to samo konto bankowe, ponieważ bank może popełnić błąd, a komornik nie wiedząc o tym, że znajdują się tam środki pochodzące z wynagrodzenia za pracę może takie środki zająć. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest wypłata na odrębne konto.

Kwestia kont bankowych bez komornika poruszaliśmy tutaj: 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...