Skocz do zawartości

Pomoc NAKAZ ZAPŁATY PO SPRZECIWIE

Gość Marta Sulej

Polecane posty

Gość Marta Sulej

Witam, mam pytanie. Jakiś czas temu dostałam pismo z Sądu w Lublinie wraz z nakazem zapłaty w postępowaniu upominawczym, na który złożyłam sprzeciw w terminie. Po jakimś czasie przyszły dokumenty z Sądu z prośbą o uzupełnienie - niestety nie doczytałam tej informacji i nie odniosłam się do tego pisma. Teraz mam wyznaczoną rozprawę w Sądzie w swoim mieści, na której stawiennictwo nie jest obowiązkowe. 

Mam pytanie - czy teraz cały proces rozpocznie się na nowo i znów otrzymam nakaz zapłaty? Czy od razu zostanie nadana klauzula wykonalności i już nic nie da się zrobić? Bardzo proszę o pomoc, jak na razie jestem laikiem i w tej kwestii. Dziękuję i pozdrawiam!

24 minuty temu, Gość Marta Sulej napisał:

Witam, mam pytanie. Jakiś czas temu dostałam pismo z Sądu w Lublinie wraz z nakazem zapłaty w postępowaniu upominawczym, na który złożyłam sprzeciw w terminie. Po jakimś czasie przyszły dokumenty z Sądu z prośbą o uzupełnienie - niestety nie doczytałam tej informacji i nie odniosłam się do tego pisma. Teraz mam wyznaczoną rozprawę w Sądzie w swoim mieści, na której stawiennictwo nie jest obowiązkowe. 

Mam pytanie - czy teraz cały proces rozpocznie się na nowo i znów otrzymam nakaz zapłaty? Czy od razu zostanie nadana klauzula wykonalności i już nic nie da się zrobić? Bardzo proszę o pomoc, jak na razie jestem laikiem i w tej kwestii. Dziękuję i pozdrawiam!

Nie znając treści pisma z e-sądu Pani Marto nie jesteśmy w stanie udzielić Pani wiążącej odpowiedzi. Nasi prawnicy musieliby spojrzeć w akta sprawy. Niemniej możemy się jedynie domyślać, że jeśli sprawa trafiła do sądu Pani miejsca zamieszkania to zapewne nie doszło do odrzucenia sprzeciwu przez Panią złożonego. Tym bardziej, jeśli sąd Pani miejsca zamieszkania wyznaczył już termin posiedzenia. teraz jednak wypadałoby napisać coś więcej do sądu, bowiem bez należytej linii obrony i odpowiednich zarzutów może Pani sprawę przegrać chociaż mogła być do wygrania w całości albo w części. Nasi prawnicy chętnie Pani pomogą.

Zapraszamy do kontaktu.

Zgłoszenia swojej sprawy można dokonywać telefonicznie dzwoniąc pod numer: 530 333 130, wysyłając maila na: kontakt@eurolege.pl albo wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie internetowej: https://www.darmowyprawnik.eu/anuluj-dlug/

Wstępna analiza sprawy jest zawsze bezpłatna.

Bardzo Państwu dziękuję. Niestety nie mam dokumentów przy sobie, aby Państwu przesłać. Jestem po rozwodzie, sprawa toczy się o kredyt zaciągnięty jeszcze w 2015 roku, nakaz zapłaty dotyczył po prostu niespłaconych rat. Najbardziej mnie interesuje czy teraz znowu (po posiedzeniu) dostanę nakaz zapłaty i czy będę mogła się od niego odwołać czy od razu sprawa trafi do egzekutora?

2 minuty temu, Gość Marta napisał:

Bardzo Państwu dziękuję. Niestety nie mam dokumentów przy sobie, aby Państwu przesłać. Jestem po rozwodzie, sprawa toczy się o kredyt zaciągnięty jeszcze w 2015 roku, nakaz zapłaty dotyczył po prostu niespłaconych rat. Najbardziej mnie interesuje czy teraz znowu (po posiedzeniu) dostanę nakaz zapłaty i czy będę mogła się od niego odwołać czy od razu sprawa trafi do egzekutora?

Jeśli prześle nam Pani dokumenty, które otrzymała Pani z sądu to nam wystarczy. Nasi prawnicy - jeśli zajdzie taka konieczność - mogą występować o dodatkowe dokumenty do sądu czy też banków. Także zachęcamy do współpracy i zgłoszenia swojej sprawy. Im szybciej tym więcej czasu będziemy mieli na rozeznanie w sprawie i podjęcie skutecznej linii obrony w sprawie  ?

A co do egzekucji, to zanim sprawa o zapłatę nie zakończy się prawomocnie orzeczeniem nakazującym zapłatę (np. wyrok) to do tego czasu nie musi się Pani obawiać egzekucji komorniczej.

Dziękuję ślicznie, jutro znajdę te dokumenty i prześlę. Tak, najbardziej boję się, że po posiedzeniu Sądu od razu dostanę wyrok z egzekucją - tak jak mówiłam, w ogóle się na tym nie znam. Sądziłam, że po takim posiedzeniu dostanę postanowienie do domu i będę miała jeszcze szansę się odwołać lub złożyć sprzeciw.

1 minutę temu, Gość mbank napisał:

A czy mieliscie sprawy z mbankiem? 

Mieliśmy i mamy łącznie kilkaset spraw przeciwko mBank. Więcej na temat spraw sądowych z mBankiem może Pani znaleźć na naszym blogu w tym miejscu Pani Marto: https://www.darmowyprawnik.eu/mbank-wezwanie-i-pozew-z-sadu-jak-sie-bronic/

17 minut temu, Gość Marta napisał:

To nie ja pisałam o mbanku, ja akurat mam problem z PKO:)

W sprawach PKO również pomagamy ? Tutaj znajdzie Pani galerię zaledwie niewielkiego % naszych wszystkich orzeczeń, w których pomagaliśmy osobom pozwanym: https://www.darmowyprawnik.eu/wygrane-sprawy/

Natomiast konkretnie co do PKO to zachęcamy do przeczytania artykułu na naszym blogu poświęconego temu bankowi: https://www.darmowyprawnik.eu/wygrana-z-bank-pko-bp-zaplate-dlugu-ktorego-nie-bylo/

8 minut temu, Gość Marta napisał:

A czy mogę dostać nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym? Czym on się różni od nakazu w postępowaniu upominawczym?

Nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym jest zdecydowanie gorszy niż w postępowaniu upominawczym. Po pierwsze stanowi tytuł zabezpieczenia zanim jeszcze stanie się prawomocny. A po drugie wniesienie zarzutów od nakazu zapłaty w postępowaniu nakazowym wiąże się z koniecznością wniesienia całkiem wysokiej opłaty. Wynosi ona kwotę równą 3/4 opłaty od pozwu.

Obecnie w sprawach bankowych wydawanie nakazów zapłaty w postępowaniu nakazowym jest raczej niespotykane. Wynika to z faktu, że wyciąg z ksiąg rachunkowych banku nie może aktualnie stanowić samodzielnej podstawy do wydania nakazu zapłąty w postępowaniu nakazowym.

3 minuty temu, Gość Marta napisał:

Na jaki adres mogę Państwu wysłać te dokumenty?

Najlepiej, gdyby dokonała Pani zgłoszenia zdalnie. To zaoszczędzi dużo problemów, a w szczególności przyspieszy proces przyjmowania sprawy i jej analizy.

Zgłoszenia swojej sprawy można dokonywać telefonicznie dzwoniąc pod numer: 530 333 130, wysyłając maila na: kontakt@eurolege.pl albo wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie internetowej: https://www.darmowyprawnik.eu/anuluj-dlug/

Wstępna analiza sprawy jest zawsze bezpłatna.

Może Pani również wysłać nam dokumenty w formie kserokopii drogą tradycyjną. Dane kontaktowe znajdzie Pani tutaj: https://www.darmowyprawnik.eu/kontakt/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...