Gość Warszawianka Napisano Czerwiec 23, 2020 Share Napisano Czerwiec 23, 2020 Miałam dzisiaj nieprzyjemną sytuację. Kiedy otworzyłam drzwi mieszkania stanął w nich windykator. Natychmiast włożył stopę w drzwi i zapytał się czy może wejść. Wszedł w sumie bez mojego jakiegoś pozwolenia. Przejrzał co mam w mieszkaniu tak na półkach i ścianach i powiedział, że następnym razem jak przyjdzie to z kolegami i wyniosą mi kilka rzeczy za moje długi. Oni tak mogą? Przecież to moje mieszkanie. A to że jestem zadłużona to chyba nie powód do tego aby mnie tak traktować? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Czerwiec 24, 2020 Share Napisano Czerwiec 24, 2020 Dnia 23.06.2020 o 20:13, Gość Warszawianka napisał: Miałam dzisiaj nieprzyjemną sytuację. Kiedy otworzyłam drzwi mieszkania stanął w nich windykator. Natychmiast włożył stopę w drzwi i zapytał się czy może wejść. Wszedł w sumie bez mojego jakiegoś pozwolenia. Przejrzał co mam w mieszkaniu tak na półkach i ścianach i powiedział, że następnym razem jak przyjdzie to z kolegami i wyniosą mi kilka rzeczy za moje długi. Oni tak mogą? Przecież to moje mieszkanie. A to że jestem zadłużona to chyba nie powód do tego aby mnie tak traktować? Każde wejście windykatora do mieszkania osoby zadłużonej może odbyć się wyłącznie za jej wyraźną zgoda i wolą. Taki windykator musi również opuścić miejsce zamieszkania osoby zadłużonej na każde życzenie i to natychmiast. Nie może w żadnym wypadku zabierać żadnych rzeczy, ponieważ wówczas dopuściłby się przestępstwa. W zasadzie to windykator terenowy - nie będący komornikiem sądowym - właściwie nic nie może. A jeśli straszy to naraża się również na odpowiedzialność karną. Następnym razem powinna Pani zadzwonić na policję i zgłosić wtargnięcie do mieszkania oraz zastraszanie. Ponadto odsyłamy do publikacji, która mogłaby Pani zainteresować w zaistniałej sytuacji. Link tutaj: https://www.darmowyprawnik.eu/uporczywe-nekanie-z-windykacji-zawiadomienie-o-mozliwosci-popelnienia-przestepstwa-przez-windykatora-wzor/ Jeśli chce Pani dodatkowo poszerzyć widzę w temacie czy windykator może wejść do mieszkania zachęcamy również zajrzeć w to miejsce: https://www.anty-dlug.pl/czy-windykator-moze-przyjsc-do-domu/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się