Gość Mateusz Napisano Lipiec 13, 2020 Share Napisano Lipiec 13, 2020 Dzien dobry. Rozwiodlem sie z żoną kilka miesięcy temu. Mamy 2 wspólne kredyty, które niestety płacę tylko ja.chcialbym to jakoś uregulować i założyć sprawę o podział majątku. Prawnik w mojej miejscowości powiedział, że długami nie będziemy się dzielili. No ale jak to możliwe? Przecież jak ja zapłacę wszystko a ona nic i nie jesteśmy już małżeństwem to jak to będzie? Jest na to jakaś rada? Jakieś wyjście? Proszę o poradę. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Lipiec 13, 2020 Share Napisano Lipiec 13, 2020 2 godziny temu, Gość Mateusz napisał: Dzien dobry. Rozwiodlem sie z żoną kilka miesięcy temu. Mamy 2 wspólne kredyty, które niestety płacę tylko ja.chcialbym to jakoś uregulować i założyć sprawę o podział majątku. Prawnik w mojej miejscowości powiedział, że długami nie będziemy się dzielili. No ale jak to możliwe? Przecież jak ja zapłacę wszystko a ona nic i nie jesteśmy już małżeństwem to jak to będzie? Jest na to jakaś rada? Jakieś wyjście? Proszę o poradę. Panie Mateuszu, zgodnie z przepisami prawa długi nie podlegają podziałowi po ustaniu wspólności majątkowej małżeńskiej. Rozwód więc nie powoduje, że długi dzielą się na małżonków po równo czy też w innym ułamku. Jeśli spłaci Pan wspólne zadłużenie po ustaniu wspólności to będzie Pan mógł domagać się od byłej żony zwrotu 1/2 tego co Pan zapłacił. Spłaci Pan bowiem dług, za który był Pan odpowiedzialny osobiście, ale była żona wzbogaci się Pana kosztem i dzięki temu powstanie po Pana stronie roszczenie o zwrot. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się