Skocz do zawartości

Windykacja Best, umorzone post. Kom, przedawnienie

Gość Kammed96

Polecane posty

Gość Kammed96

W 2014 roku wzięłam chwilówkę w firmie Żyrafa, w lutym 2015 było EPU, prawomocny nakaz zapłaty, komornik i umorzenie egzekucji. Od kilku dni atakuje mnie Best, dlug wynosił 700 zł. Oni rzadaja 2 razy tyle, czy to roszczenie już się przedawniło czy z racji prawomocnego wyroku i komornika, przedawnia się po 6 latach? Wiem, że Best nie ma prawa dochodzić zwrotu odsetek. Jak sprawa dalej może się potoczyć, czy komornik znów może egzekwować ode mnie dlug czy musi być kolejne postępowanie? Co powinnam zrobić? 

Zgodnie z obowiązującymi aktualnie przepisami przedawnienie roszczeń stwierdzonych prawomocnym orzeczeniem sądu wynosi 6 lat albo 10 lat - wszystko zależy od konkretnej sytuacji, a przepis interpretuje się na korzyść osoby zadłużonej. Termin 6 letni liczy się niestety dopiero od wejścia w życie przepisów skracających termin przedawnienia z 6 lat do 10 lat, a więc od 09 lipca 2018 roku. W przytoczonym przypadku korzystniejsze może okazać się zastosowanie 6 letniego terminu przedawnienia, który upłynie najpewniej 31 grudnia 2024 roku - decyduje zawsze data umorzenia egzekucji. Więcej na ten temat może Pani przeczytać w tym miejscu: https://www.darmowyprawnik.eu/nowe-terminy-przedawnienia-na-niekorzysc-konsumentow/

Pytanie pojawia się jednak inne. A mianowicie, czy w trakcie postępowania przed e-sądem nie doszło do naruszenia procedur związanych z doręczaniem przesyłek sądowych? A z naszego doświadczenia wynika, że wiele procesów w e-sądzie obarczonych jest istotnymi wadami proceduralnymi. Daje to szansę na uchylenie tytułu wykonawczego w całości i pełne oddłużenie. Czy jest tak jak opisaliśmy wyżej konieczne jest przeprowadzenie fachowej analizy prawnej. Chętnie się jej podejmiemy. Zapraszamy do kontaktu.

Zgłoszenia swojej sprawy można dokonywać telefonicznie dzwoniąc pod numer: 530 333 130, wysyłając maila na: kontakt@eurolege.pl albo wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie internetowej: https://www.darmowyprawnik.eu/anuluj-dlug/

Wstępna analiza sprawy jest zawsze bezpłatna.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...