Skocz do zawartości

Kredyt dla kolegi z pracy

Gość ŁukaszW

Polecane posty

Gość ŁukaszW

Mam pytanie dotyczące kredytu dla osoby trzeciej. Chodzi o mojego kolegę z pracy. On ma zasądzone alimenty na dzieci i jest po rozwodzie z żoną. Żaden bank nie chce dać mu sensownego kredyty. A chodzi mu dokładnie o 50 tysięcy. Prosił mnie żebym wziął dla niego kredyt w jednym z banków a on będzie splacał. Boję się jednak, że jak on nie będzie płacił to ja będę musiał. Czy faktycznie tak będzie I dużo ryzykuje?

3 godziny temu, Gość ŁukaszW napisał:

Mam pytanie dotyczące kredytu dla osoby trzeciej. Chodzi o mojego kolegę z pracy. On ma zasądzone alimenty na dzieci i jest po rozwodzie z żoną. Żaden bank nie chce dać mu sensownego kredyty. A chodzi mu dokładnie o 50 tysięcy. Prosił mnie żebym wziął dla niego kredyt w jednym z banków a on będzie splacał. Boję się jednak, że jak on nie będzie płacił to ja będę musiał. Czy faktycznie tak będzie I dużo ryzykuje?

Panie Łukaszu, w dużym skrócie: 100% pieniędzy dla kolegi, 100% ryzyka dla Pana ?

To tak mniej więcej wygląda. Gdyby kolega zaprzestał spłaty to Pan będzie zobowiązany jako kredytobiorca do wzięcia odpowiedzialności za spłatę całości. A możliwość odzyskania pieniędzy od kolegi? Raczej może trudna i jeśli już w ogóle to długotrwała.

Więcej na ten temat pisaliśmy już na naszym forum w tym miejscu: 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...