Gość Angelika Napisano Lipiec 31, 2019 Share Napisano Lipiec 31, 2019 Witam Otrzymałam wezwanie do zapłaty za mandaty komunikacji miejskiej.Zgłosiłam się po informacje w jakich latach mandaty zostały wypisane.Są to lata 2014, 2016,2017 chciałam zapytać czy, dobrze rozumiem prawo bo wydaje mi się, że owe mandaty zostały przedawnione po roku od ich wymagalności . Jeżeli tak co zrobić? Co można napisać w piśmie? Jak, udowodnić przedawnienie mandatu. I na jaki art. Mogę się powołać. Martwi mnie również fakt wpisu do KRD. Jeżeli dług jest przedawniony czy KRD nie powinni tego odrazu systemowo odrzucić?? Proszę o wytłumaczenie co w danej sytuacji mogę zrobić... Pozdrawiam ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Sierpień 1, 2019 Share Napisano Sierpień 1, 2019 Oczywiście opłaty karne za przejazd bez biletu, potocznie zwane mandatami, przedawniają się w okresie 1 roku od dnia wymagalności. Pisaliśmy o tym na naszym blogu i polecamy ten artykuł: https://www.darmowyprawnik.eu/przedawnienie-mandatu-za-jazde-komunikacja-miejska-bez-biletu-czy-placic-mandat/ Co do wpisu w KRD to może być problem z wykreśleniem. Nie przysługuje Pani powództwo o ustalenie przedawnienia. Można jednak składać do rejestru wniosek o wykreślenie, będzie wówczas zastrzeżenie, że kwestionuje Pani swoją odpowiedzialność. Może Pani również zostać pozwana przez przewoźnika o zapłatę do sądu. Dług ten może zostać również sprzedany jakiejś zewnętrznej firmie windykacyjnej i ona również może złożyć pozew do sąd w tej sprawie. Jeśli jednak otrzyma Pani jakiekolwiek pismo z sądu to zachęcamy do kontaktu: Mail: kontakt@eurolege.pl Tel: 530 333 130 https://www.darmowyprawnik.eu/anuluj-dlug/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się