Gość IlonaX Napisano Sierpień 10, 2020 Share Napisano Sierpień 10, 2020 Mam pytanie. Czy wnuki mogą płacić za długi swoich dziadków? Moja zmarła w poprzednim miesiącu mama miała dużo długów i ja chcę odrzucić spadek. Mam też malutkie dziecko i nie chciałabym żeby miało kłopoty w przyszłości. Czy ono jest zagrożone? Czytałam, że tak, ale chciałbym się upewnić czy dobrze zrozumiałam. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Sierpień 10, 2020 Share Napisano Sierpień 10, 2020 10 godzin temu, Gość IlonaX napisał: Mam pytanie. Czy wnuki mogą płacić za długi swoich dziadków? Moja zmarła w poprzednim miesiącu mama miała dużo długów i ja chcę odrzucić spadek. Mam też malutkie dziecko i nie chciałabym żeby miało kłopoty w przyszłości. Czy ono jest zagrożone? Czytałam, że tak, ale chciałbym się upewnić czy dobrze zrozumiałam. Pani Ilono, jeśli Pani odrzuca spadek jako osoba dorosła, to w Pani miejsce wchodzą Pani dzieci. Jeżeli dzieci są niepełnoletnie, to rodzice w ich imieniu musza odrzucić spadek. Inaczej dzieci przejmą taki spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Jednak jeśli w spadku nie ma żadnych aktywów, a tylko długi to zdecydowanie lepiej jest taki spadek po prostu odrzucić. Jednak, aby to zrobić. musi Pani uzyskać zgodę sądu rodzinnego na dokonanie w imieniu małoletniego czynności prawnej jaką jest odrzucenie spadku. Po uzyskaniu takiego orzeczenia sądu może Pani swobodnie iść do notariusza i spadek po swojej matce, a babci małoletniego dziecka odrzucić. Prosimy jedynie pamiętać, że od chwili odrzucenia spadku przez Panią ma Pani tylko 6 miesięcy na odrzucenie spadku w imieniu dziecka. Spóźnienie się uniemożliwi dokonanie odrzucenia spadku w imieniu dziecka małoletniego i przyjmie ono spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Więcej na temat dziedziczenia długów znajdzie Pani w naszym poradniku dostępnym tutaj: https://www.darmowyprawnik.eu/dziedziczenie-dlugow-dlugi-spadkowe-odrzucenie-spadku/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się