Gość Adam Napisano Sierpień 18, 2020 Share Napisano Sierpień 18, 2020 Witam mam blokade na koncie bankowym ale niestety zapomniałem wypłacić 850zł.reszte mojego wynagrodzenia za pracę z zeszłego miesiąca lipca i wypłaciłem w sierpniu więc poszedłem do banku zapytać jak teraz będzie wyglądać moja kwota wolna na sierpień i Pani przekonała mnie ze nadal mam w tym miesiącu kwote wolną 1939zł ale niesty jak wpłynęła wypłata to 850zl wskoczyło na blokade i wolne środki byly 1070zł.I proszę o pomoc czy mogę coś z tym zrobić ponieważ mam juz na wynagrodzeniu komornika który zabiera mi około 1 tyś i zostaje mi około 1900zł i teraz można powiedzieć że to co jest na blokadzie to też zabrane zostało 2 raz z tego samego wynagrodzenia czy mam szanse odzyskać te pieniądze komornik powiedzial że nic nie może zrobić bo złamał by prawo oddając mi pieniądze. Proszę o odpowiedź Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Sierpień 18, 2020 Share Napisano Sierpień 18, 2020 1 godzinę temu, Gość Adam napisał: Witam mam blokade na koncie bankowym ale niestety zapomniałem wypłacić 850zł.reszte mojego wynagrodzenia za pracę z zeszłego miesiąca lipca i wypłaciłem w sierpniu więc poszedłem do banku zapytać jak teraz będzie wyglądać moja kwota wolna na sierpień i Pani przekonała mnie ze nadal mam w tym miesiącu kwote wolną 1939zł ale niesty jak wpłynęła wypłata to 850zl wskoczyło na blokade i wolne środki byly 1070zł.I proszę o pomoc czy mogę coś z tym zrobić ponieważ mam juz na wynagrodzeniu komornika który zabiera mi około 1 tyś i zostaje mi około 1900zł i teraz można powiedzieć że to co jest na blokadzie to też zabrane zostało 2 raz z tego samego wynagrodzenia czy mam szanse odzyskać te pieniądze komornik powiedzial że nic nie może zrobić bo złamał by prawo oddając mi pieniądze. Proszę o odpowiedź Należy złożyć skargę na działania komornika do prezesa sądu rejonowego, przy którym działa. Czy uda się załatwić sprawę pozytywnie? Dużo zależy od tego czy działania komornika faktycznie były w danej sprawie bezprawne. Najpewniej doszło do pomyłki banku, który niestety nie wiedział o tym, że toczone jest równolegle postępowanie egzekucyjne z wynagrodzenia za pracę. Należy w tym miejscu dodatkowo się zastanowić, czy egzekucja na pewno prowadzona jest w oparciu o prawidłowo wydany tytuł egzekucyjny. Chociażby, czy nie doszło np. podczas wydawania nakazu zapłaty czy wyroku zaocznego do uchybień natury formalnej, które mogą umożliwić umorzenie egzekucji i nawet odzyskanie pieniędzy zabranych przez komornika. Jest to możliwe formalnie, ale czy tak się da zrobić konkretnie w Pana sprawie zależy od okoliczności danej przypadku. Chętnie podejmiemy się analizy Pana sprawy i ewentualnie pomocy, jesli zajdzie taka potrzeba. Zapraszamy do kontaktu. Zgłoszenia swojej sprawy można dokonywać telefonicznie dzwoniąc pod numer: 530 333 130, wysyłając maila na: kontakt@eurolege.pl albo wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie internetowej: https://www.darmowyprawnik.eu/anuluj-dlug/ Wstępna analiza sprawy jest zawsze bezpłatna. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Adam Napisano Sierpień 19, 2020 Share Napisano Sierpień 19, 2020 Dodam że mam jednego konornika który już od dłuższego czasu pobiera mi z wynagrodzenia a ten komornik do którego poszły pieniadze z tej blokady jest innym od nie dawna i tu jeszcze jest kwestia ze jest zbieg spraw komorniczych wiec tym bardziej nie rozumiem dlaczego te pieniądze do nie go poszły to według państwa ocenie mam szanse odzyskać te pieniądze? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robson21 Napisano Sierpień 20, 2020 Share Napisano Sierpień 20, 2020 Dnia 19.08.2020 o 08:32, Gość Adam napisał: Dodam że mam jednego konornika który już od dłuższego czasu pobiera mi z wynagrodzenia a ten komornik do którego poszły pieniadze z tej blokady jest innym od nie dawna i tu jeszcze jest kwestia ze jest zbieg spraw komorniczych wiec tym bardziej nie rozumiem dlaczego te pieniądze do nie go poszły to według państwa ocenie mam szanse odzyskać te pieniądze? trzeba pamiętać, że komornik nr 1 zajął pensje a komornik nr 2 zajął konto, więc nie ma nic dziwnego, ale dla swojego dobra i interesu prawnego złożyć wniosek o ograniczenie egzekucji z konta bankowego na które wpływają środki pomniejszone o potrącenia dokonane przez pracodawcę. To, że co miesiąc na koncie jest kwota wolna od zajęcia w wysokości 1950 zł netto nie oznacza, że nie można złożyć takiego wniosku, a w tedy można uniknąć takich przykrych sytuacji. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się