Gość Stefan Napisano Sierpień 25, 2020 Share Napisano Sierpień 25, 2020 Witam. Nie znalazłem tematu więc zwracam się z prośbą o wyjasnienie mojej sprawy. Chodzi o zajęcia komornicze przy dwóch umowach o pracę z różnymi pracodawcami. Pierwsza umowa o pracę na cały etat na najniższą krajową z kasą wypłacaną do reki. Druga umowa o pracę na pół etatu lub na 2/5 bo jeszcze dokładnie nie wiem z kasą wypłacaną na konto. No i pytanie brzmi jak zachowa się komornik w takiej sytuacji? Przypuszczam że przy pierwszej umowie z kasą do ręki nie weźmie nic. Ale co z tą drugą umową z kasą na konto? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Sierpień 26, 2020 Share Napisano Sierpień 26, 2020 13 godzin temu, Gość Stefan napisał: Witam. Nie znalazłem tematu więc zwracam się z prośbą o wyjasnienie mojej sprawy. Chodzi o zajęcia komornicze przy dwóch umowach o pracę z różnymi pracodawcami. Pierwsza umowa o pracę na cały etat na najniższą krajową z kasą wypłacaną do reki. Druga umowa o pracę na pół etatu lub na 2/5 bo jeszcze dokładnie nie wiem z kasą wypłacaną na konto. No i pytanie brzmi jak zachowa się komornik w takiej sytuacji? Przypuszczam że przy pierwszej umowie z kasą do ręki nie weźmie nic. Ale co z tą drugą umową z kasą na konto? Z góry dziękuję za odpowiedzi. W przypadku umowy, która nie jest wykazywana komornik nie dokona formalnego zajęcia wynagrodzenia, bowiem w ZUS ani Urzędzie Skarbowym nie zostanie taka umowa odnotowana. Natomiast co do drugiej umowy, to w takim przypadku kwota minimalnego wynagrodzenia za pracę wolna jest od potrąceń. Jeśli jednak pracuje Pan na mniej niż pełny etat to kwota jakiej komornik nie może zająć pomniejszana jest o ułamek etatu, na jaki Pan pracuje. Więcej na temat kwot wolnych od zajęcia wynagrodzenia za pracę znajdzie Pan tutaj: https://www.darmowyprawnik.eu/pensji-moze-zabrac-komornik-2018-r/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się