Skocz do zawartości

Windykacja terenowa w weekend - forum

Gość Luizjana

Polecane posty

Gość Luizjana

Czy windykator terenowy może przychodzić do osób zadłużonych w weekendy i straszyć ich komornikiem? Ja mam taką sytuację i nie wiem jak się zachować. Co powiedzieć? Gdzie udać się po pomoc?

Dnia 30.08.2020 o 06:57, Gość Luizjana napisał:

Czy windykator terenowy może przychodzić do osób zadłużonych w weekendy i straszyć ich komornikiem? Ja mam taką sytuację i nie wiem jak się zachować. Co powiedzieć? Gdzie udać się po pomoc?

Nie ma żadnych formalnych przeszkód, aby pracownik firmy windykacyjnej kontaktował się w dniach wolnych od pracy czy w święta. Natomiast jeżeli działania windykatora mają charakter uporczywy i nadmiernie częsty to wówczas mogą nosić znamiona uporczywego nękania. A takie zgodnie z przepisami kodeksu karnego (art. 190a) są karalne. Więcej na ten temat znajdzie Pani na naszym blogu w tym miejscu: https://www.eurolege.pl/uporczywe-nekanie-z-windykacji-zawiadomienie-o-mozliwosci-popelnienia-przestepstwa-przez-windykatora-wzor/

Warto w tym miejscu przypomnieć, że windykator terenowy nie jest komornikiem sądowym. Taki zwykły pracownik firmy windykacyjnej nie ma żadnych uprawnień władczych wobec osoby zadłużonej. Może jedynie prosić - najlepiej uprzejmie - o zapłatę. W przeciwnym wypadku naraża się na odpowiedzialność karną. Czy windykator terenowy może egzekwować dług bez prawomocnego orzeczenia sądowego? Takie pytania często zadają nam klienci. Oczywiście, że nie może. Niestety, ale wiele osób nie wie o tym, że windykatorzy nie mogą nawet wejść na posesję osoby zadłużonej. A jeśli sami wejdą na działkę czy do mieszkania to mogą zostać posądzeni o naruszenie miru domowego. Warto o tym wiedzieć.

Jeśli Pani problemy z windykacją są już na tym poziomie, który uniemożliwia normalne funkcjonowanie, to zachęcamy do kontaktu. Postaramy się Pani pomóc. Jednocześnie zaznaczamy, że jeśli windykacja zachowuje się tak, że narusza Pani prawa, to właściwym kierunkiem jest policja oraz prokuratura.

Zgłoszenia swojej sprawy można dokonywać:

·        telefonicznie dzwoniąc pod numer: 530 333 130,

·        wysyłając maila na: kontakt@eurolege.pl albo

·        wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie internetowej:  https://www.eurolege.pl/anuluj-dlug-2/

Wstępna analiza sprawy jest zawsze bezpłatna.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...